На Львівщині суд оштрафував хлібокомбінат на 54 млн грн за втрату зерна із держрезерву

Держрезерв під час перевірки виявив втрату 6 тисяч тонн пшениці та ячменю

Господарський суд Львівської області вирішив стягнути з державного підприємства "Стрийський комбінат хлібопродуктів №1" 54 млн грн і зобов’язав повернути Державному агенству резерву України понад 6 тис. тонн зерна. Про це йдеться у рішенні, яке оприлюднили 24 червня в Єдиному державному реєстрі.

6 тисяч тонн втраченого зерна

Державне агентство резерву України у своєму позові стверджувало, що між ним та ДП "Стрийський КХП №1" у 2009 році було укладено договір про відповідальне збереження майна згідно з яким підприємство прийняло на зберігання кілька тисяч тонн зерна різних сортів. Під час перевірки у 2022 році Держрезерв недорахувався понад 6 тис. тонн зерна.

“Як вказано у позовній заяві… на ДП “Стрийський КХП № 1” виявлено незабезпечення збереження зерна держрезерву, а саме: пшеницю 2 класу у кількості 2075 тонн, пшеницю 3 класу у кількості 4371 тонн; пшеницю 4 класу у кількості 116 тонн і ячмінь 3 класу у кількості 1 тонна;” — йдеться у рішенні суду.

Відповідно до закону України “Про державний матеріальний резерв”, Держагентство також нарахувало комбінату штраф у розмірі 100% незбережного майна: 32 млн 961 тис. грн, а також 21 млн 698 тис. грн.

На суді представник хлібокомбінату заперечив проти позовної заяви, проте свого відзиву на позов не подав. Відтак суд задовольнив вимоги Державного агентства резерву.

Згідно з рішенням суду, Стрийський комбінат хлібопродуктів №1 зобовʼязаний повернути Держагентству резерву України більш ніж 6 тис. тонн втраченого зерна, і заплатити агентству штраф в близько 33 млн грн, 21,5 млн грн пені, а також понад 820 тис. грн витрат на сплату судового збору.