Суд скасував незаконну реєстрацію 47 га землі на березі Західного Бугу

П’ять років тому цю земельну ділянку перевели в категорію земель сільгосппризначення

Господарський суд Львівської області задовольнив позов першого заступника керівника Золочівської окружної прокуратури та Буської міської ради до Головного управління Держгеокадастру у Львівській області та скасував державну реєстрацію земельної ділянки площею 47,4 га. Йдеться про ділянку, розташовану на березі річки Західний Буг на південь від села Соколя, що входить до Буської міської громади. Рішення суду, оприлюднили 24 червня у єдиному державному реєстрі.

Ділянці на березі річці надали сільськогосподарське призначення

Згідно з рішенням суду, 2019 року, попри те, що ця ділянка розташована в межах прибережної захисної смуги, Головне управління Держгеокадастру у Львівській області зареєструвало її як землю сільськогосподарського призначення. Прокуратура твердила, що земельна ділянка розташована в межах прибережної захисної смуги вздовж річки Західний Буг, а тому такі дії Держгеокадастру суперечать вимогам Земельного кодексу. Відповідно до цих норм, землі водного фонду не можуть бути відведені для сільськогосподарського використання. Прокуратура також зазначила, що постанова Кабміну від 3 серпня 1998 року передбачає створення прибережних захисних смуг вздовж водних об'єктів для того, щоб запобігти  забрудненню та замуленню вод.

Відповідач, Головне управління Держгеокадастру у Львівській області, заперечував проти позову, стверджуючи, що реєстрація земельної ділянки була здійснена відповідно до чинних норм і правил. Управління вказувало, що ділянка була сформована з урахуванням усіх необхідних вимог і погоджень.

Однак суддя Наталя Березяк, ухвалюючи рішення, дійшла висновку, що розташування земельної ділянки в межах прибережної захисної смуги порушує екологічні норми, що передбачають особливий режим використання таких земель для збереження природних ресурсів. Вона також зазначила, що реєстрація ділянки як сільськогосподарської суперечить вимогам законодавства.

Відтак суд вирішив задовольнити позов прокуратури і зобов’язав Держгеокадастр скасувати реєстрацію земельної ділянки. Це рішення ще можна оскаржити в Західному апеляційному господарському суді.

Нагадаємо, нещодавно Господарський суд Львівської області зобов’язав Держгеокадастр скасувати незаконну реєстрацію 17 га землі вздовж берега річки Західний Буг в Кам'янка-Бузькому районі.