На Львівщині 115 людей отримали компенсацію за знищене російськими ракетами житло

Найбільше постраждалих власників житла є у Львові, також у Новояворівську та Золочеві

На Львівщині компенсацію у межах програми “єВідновлення” отримали 115 власників знищених та пошкоджених внаслідок російських обстрілів квартир і будинків. Загальна сума компенсації склала 14,8 млн грн. Про це повідомили на офіційному сайті Львівської обласної військової адміністрації.

Станом на 7 червня компенсацію отримали: 51 власник помешкання у Львові, 14 людей з Новояворівська, 13 мешканців Золочівської громади, 10 — Оброшинської, 9 — Дрогобицької, 7 мешканців Новороздільської громади, 5 з Добротвірської, 4 із Зимноводівської, та по одній людині з Червоноградської Буської громад.

Компенсацію за пошкоджене майно мають можливість отримати власники квартир і приватних будинків, у сумі 200-500 тис. грн. Ці гроші можна використати на закупівлю будівельних матеріалів або послуг. За знищене житло можна отримати компенсацію, розміром від 21,4 тис. грн за квадратний метр. Для визначення суми використовують формульний розрахунок. Для цього беруть до уваги рік забудови, розташування об'єкта та інші нюанси.

Оформити компенсацію можна в електронному застосунку і у ЦНАПі

У ЛОВА зазначають, що отримати компенсацію можна у такій послідовності:

  • Через застосунок ДІЯ у розділі “єВіновлення” слід повідомити про пошкоджене майно. А саме - вказати дані про об’єкт, додати опис і фото пошкоджень. Вказати контактні дані.
  • Через застосунок ДІЯ у розділі “єВідновлення” подати заяву на виплату.
  • Об’єкт має обстежити комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створеної при органі місцевого самоврядування. Також знадобиться складання акту обстеження, заповнення чек-листа.
  • Потрібно відкрити рахунок у банку.
  • Суму компенсації погодять на засіданні комісії з розгляду питань щодо надання компенсації з подальшим затвердженням її на засіданні виконкому органу місцевого самоврядування.
  • Кошти зараховують на рахунок власника. Або ж формують житловий сертифікат.
  • Компенсацію використовують виключно на відновлення або закупівлю житла.

Якщо подати інформаційне повідомлення та заяву через застосунок ДІЯ неможливо, власник може звернутися до адміністративного центру надання адміністративних послуг, посадової особи органу соціального захисту населення або нотаріусу.