На Львівщині студента судили за незаконне переправлення ухилянта через кордон

Четвертокурсник виготовив для ухилянта фальшиву довідку ВЛК та посвідчення військовозобов’язаного

На Львівщині студента Прикарпатського вишу судили за допомогу в незаконному перетині кордону ухилянтові. Ілля С. виготовив для чоловіка фальшиві довідки, які дозволили йому виїхати з країни. У зв’язку з каяттям та співпрацею обвинуваченого зі слідством, Жовківський районний суд Львівської області визнав його винним, проте замінив тюремний строк трьома роками іспитового терміну. Про це йдеться у вироку, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень у понеділок, 27 травня.

Ухилянт заплатив студентові 5500 євро

За матеріалами справи, злочин трапився у липні 2023 року. Студент 4 курсу Прикарпатського Національного університету ім. Василя Стефаника Ілля С. разом з групою невстановлених осіб пообіцяв допомогти ухилянтові виїхати з України. За свої послуги обвинувачений попросив 5500 євро, 500 з яких він отримав авансом, а решту 5000 йому мали передати після успішного виїзду військовозобов’язаного.

Згодом Ілля С. зустрівся зі своїм “клієнтом” на заправці WOG й передав йому підробну довідку ВЛК та тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, які свідчили про непридатність та звільнення чоловіка від військової служби. Після цього Ілля С. розповів ухилянтові, як виїхати з країни, та дав поради про поведінку на пункті пропуску. Опісля, 3 серпня 2023 року, обвинувачений на тій же заправці зустрівся зі знайомою ухилянта, яка передала йому решту винагороди — 5000 євро.

Під час судового засідання Ілля С. розкаявся та уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. З огляду на це та на його сприяння слідству Жовківський районний суд Львівської області визнав студента винним у сприянні незаконному перетину кордону та засудив його до п’яти років позбавлення волі, звільнивши від ув’язнення. Тюремний строк Іллі С. замінили трьома роками іспитового терміну. Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку.