Олена Зеленська відзначила успіхи Городоччини у реформуванні шкільного харчування

На Львівщині досі є 121 школа, де неможливо організувати процес приготування гарячої їжі

Перша леді України Олена Зеленська відзначила Городоцьку громаду як одну з найуспішніших в Україні у реформуванні шкільного харчування. Про це 17 квітня повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Городоччина — лідер у реформуванні шкільного харчування

У громаді не вистачало працівників харчоблоків, тому Городоцька школа № 5 і школа в селі Братковичі об’єднали зусилля і створили дві опорні кухні. Зараз вони безперебійно забезпечують гарячою та збалансованою їжею дітей з 20 шкіл і 11 дитсадків Городоцької територіальної громади. Загалом Городоцька громада першою в Україні почала харчувати дітей, використовуючи опорні кухні. Завдяки обладнанню, яке надала кейтерингова компанія-партнер, вдалося знизити собівартість страв. Тепер всі школярі громади отримують якісне харчування на рівних умовах: 50 грн – 1-4 класи, 55 грн – 5-11 класи та 75 грн – дворазове харчування у садочках. Завдяки опорній кухні, їжу почали доправляти навіть у ті школи та дитсадки, де харчування не було десятиліттями.

Компанія-партнер готує ці страви на основі чотиритижневого меню відповідно до вимог постанови уряду. Вона ж і довозить їжу. Крім того, громада співпрацює з місцевими фермерами, тож точно відомо, звідки продукти і якої вони якості.

Львівщина – серед лідерів за запровадженням реформи шкільного харчування. Ми вже апробували різні шкільні меню, розробили технологічні карти у Львівському професійному коледжі готельно-туристичного та ресторанного сервісу, провели конкурс на найкраще меню, а також відповідні навчання для директорів шкіл. Частина кухарів з різних шкіл зараз проходять підвищення кваліфікації на базі найкращих закладів профтехосвіти нашої області”, — зазначив Максим Козицький.

Кейтеринг від профтехучилищ

За останні три роки на Львівщині закупили обладнання для їдалень та харчоблоків 106 шкіл. У 78 освітніх закладах облаштували повністю нові харчоблоки. Водночас в області досі є 121 школа, де неможливо організувати процес приготування гарячої їжі. Найбільше таких у Самбірському і Дрогобицькому районах, Ходорівській та Жидачівській громадах.

Щоб розв'язати цю проблему, в області планують надавати кейтерингові послуги за допомогою закладів профтехосвіти, які розташовані в Борині, Львові, Самборі, Сокалі, Меденичах, Дрогобичі й Стрию. Таким чином якісним та доступним за цінами харчуванням будуть забезпечені ті школи та дошкільні заклади Львівщини, які не можуть зробити цього самостійно.