Штучний інтелект допомагає львівським тероборонівцям виявляти російські повітряні цілі

Зараз щомісячно виготовляють до півсотні комплексів Zvook

Військовослужбовці львівської 125-ї окремої бригади територіальної оборони спільно з ІТ-фахівцями Львова створили апаратно-програмний комплекс Zvook, який допомагає нашим захисникам боротися з ворожими цілями. Про це 19 січня повідомили на Facebook-сторінці 125-ї бригади ТРО ЗСУ.

Зараз по всій Україні працює вже 180 станцій Zvook. Комплекс, зокрема, акустично виявляє крилаті ракети, гелікоптери, дрони та винищувачі ворога на малих та середніх висотах. В основі роботи пристрою лежить технологія машинного навчання, що розпізнає звуки двигунів ворожих повітряних цілей на відстані до 10 кілометрів.

Повітряні цілі ворога виявляються з допомогою сенсорних датчиків, до яких ми додали трішки штучного інтелекту, — розповів один з ініціаторів створення комплексу, молодший сержант Мар’ян Сулим. — Якщо мікрофон відчуває повітряну ціль, він передає цей сигнал у захищену військову мережу комунікації, де центри обробки даних класифікують ці повітряні цілі та виявляють їхній рух у повітряному просторі України, а потім їх знищують”.

Зокрема, з допомогою штучного інтелекту нашим воїнам вдається фільтрувати штучні шуми, які виникають під час прослуховування акустичних даних з сенсорів. За словами військовослужбовця, комплекс складається з певних наборів дзеркал, високочутливих мікрофонів та автоматизованого робочого (АРМ). Ціна цієї розробки не висока, сягає декілька десятків тисяч гривень, що дозволяє за такий кошт боротися з дорогою зброєю, яку випускають росіяни по території нашої держави.

Загальний наш задум щодо нашого проєкту був вкладений у побудову так званої загальноукраїнської мережі, де кожен так званий сенсор має дальність виявлення цілі до 7 кілометрів, але загальна така мережа не дозволить проникати ворожим цілям у наш простір”, — зазначив Мар’ян Сулим.

Зараз щомісячно виготовляють до півсотні таких комплексів.