Львівщину відвідав т.в.о. міністра культури Ростислав Карандаєв: де побував

Міністерство розглядає можливість фінансування продовження реставрації Жовківського замку

На Львівщині з робочим візитом перебуває т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Про це на своїй сторінці написав голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Разом з Максимом Козицьким Ростислав Карандєєв відвідав Жовківський замок. Це пам'ятка архітектури національного значення, яка потребує відновлення. У 2021 році тут провели протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи у межах програми Президента України «Велике будівництво». Також відреставрували фасади вежі та дахових конструкцій. В одному з корпусів замку завершили реставрацію міжповерхового перекриття. На роботи скерували 6,2 млн грн з держбюджету. Наразі реставрація на етапі консервації, оскільки фінансування призупинили через повномасштабну війну.

Фото зі сторінки Максима Козицького

Ростислав Карандєєв розповів, що міністерство розглядає можливість фінансування продовження реставрації тих частин замку, які перебувають у зоні ризику.

Також відвідали Церкву Пресвятої Трійці у Жовкві. Це ще одна пам'ятка архітектури національного значення, об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Минулоріч храм внесли у список об'єктів для реставрації у межах програми Президента України «Велике будівництво». Тут провели зовнішні реставраційні роботи, замінили гонтове покриття, а також деякі дерев’яні елементи, підлогу та мощення. У 2023 році провели часткову реставрацію внутрішнього опорядження храму та монтаж іконостаса. Вартість робіт на об’єкті – 10,5 млн грн.

Фото зі сторінки Максима Козицького

“Під час нашої зустрічі з в.о. міністра одноголосно зійшлись на двох речах – маємо докласти всіх зусиль на всіх рівнях, щоб зберегти наші пам’ятки для наступних поколінь, бо перемога буде неодмінно, однак вона втратить зміст, якщо опісля залишиться пустка. І другий важливий момент – доступ у заклади культури має бути без бар’єрів”, - написав Максим Козицький.

Він також розповів, що на Львівщині:

  • маломобільні групи населення безперешкодно можуть відвідувати уже 1162 заклади культури;
  • у 16 таких закладах Льввіщиниі є література шрифтом Брайля; у 24 – аудіокниги;
  • в Історичному музеї є 58 тактильних таблиць найвідоміших експонатів;
  • запланували створити тактильну копію скель Державного історико-культурного заповідника «Тустань».