• Головна
  • Новини Львівщини
  • Атака «Шахедів» на Львівщину та перевірка укриттів: Максим Козицький розповів про головні події минулого тижня

Атака «Шахедів» на Львівщину та перевірка укриттів: Максим Козицький розповів про головні події минулого тижня

На ремонт трьох доріг, які постраждали внаслідок негоди 10 червня на Дрогобиччині та Стрийщині, планують виділити 19 мільйонів гривень

20 червня близько 5 години ранку ворожі безпілотники типу «шахед» поцілили в об‘єкт критичної інфраструктури у Львові. Було три влучання. Обійшлося без жертв та потерпілих.

Про це на своїй сторінці написав голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Зазнали пошкоджень перекриття між поверхами, вибиті вікна. Пожежу ліквідували працівники ДСНС.

Укриття на Львівщині

  • Два тижні тому, коли фахівці ДСНС та правоохоронці прийшли з перевірками в укриття Львівщини, у Львові зачиненими виявилися 1160. Ще 156 були зачиненими у районах області. Незадовільний санітарний стан зафіксували у 112 укриттях, 47 з них у Львові. Не відповідали технічним вимогам – 277. Аварійними були 112. До відома усіх власників та балансоутримувачів приміщень донесли, що у них є місяць, аби виправити ці порушення.
  • Під час повітряних тривог досі продовжую отримувати повідомлення про закриті укриття. Якщо ви знаєте про такі випадки, повідомте про них на Гарячу лінію Львівської області за номером 112. Кожен випадок розглянуть.

Ремонт доріг

  • На ремонт трьох доріг, які постраждали внаслідок негоди 10 червня на Дрогобиччині та Стрийщині, планують виділити 19 мільйонів гривень. Йдеться про реконструкцію доріг Турка – Східниця, Східниця – Верхнє Синьовидне та Новий Кропивник – Перепростиня.
  • Село Підгородці у Стрийському районі вже повністю проїзне після негоди 10 червня. Дорожня організація провела берегоукріплення відкосу насипу земляного полотна на усіх ділянках, які підмило.

    Медичні новини Львівщини

  • Superhumans Center відкрив чергу пацієнтів у відділення реконструктивної хірургії. Записатись можуть люди із мінно-вибуховими, вогнепальними чи іншими травмами обличчя і шиї з ушкодженням кісток щелепно-лицевої ділянки, дефектами м’яких тканин обличчя, ротової порожнини, очної ямки, деформаціями носа, зовнішнього вуха. Операції – безкоштовні. Їх проводитимуть французькі хірурги разом з українськими фахівцями.
  • Також у Superhumans Center триває збір на закупівлю 3D-принтера з виготовлення протезів. Це дозволить робити більш точні протези та не чекати на деталі від виробників.
  • Клініку реабілітації дітей відкрили після реконструкції у львівському «Охматдиті». Втілити проєкт вдалось завдяки допомозі американських, італійських та українських благодійників.
  • Мобільні медичні команди «Діємо для здоров’я» відновили свою роботу на Львівщині. Вони щодня працюють на виїзді у різних містах та селах.
  • До Львова на оздоровлення прибули понад 150 дітей з Донеччини.Загалом упродовж літа в межах проєкту «Пізнай Львівщину» планують прийняти близько тисячі дітей. Для них передбачили спортивні ігри, майстер-класи, екскурсії.
  • Понад два десятки портативних зарядних станцій для обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф передала Львівська ОВА, завдяки ПРООН та фінансовій допомозі Уряду Японії в межах проєкту «Сприяння безпеці громадян України у відповідь на кризу, спричинену війною». Їх використовуватимуть для чергувань на місцях надзвичайних ситуацій в умовах відсутності доступу до джерел живлення.

Інші новини Львівщини

  • З 1 липня у Львівській, а також Вінницькій, Дніпропетровській та Миколаївській областях запроваджують інститут помічника ветерана.
  • Будівництво трьох житлових комплексів у Кам’янка-Бузькій та Дрогобицькій громадах і реновація житла у Старому Самборі – такі проєкти плануємо втілити разом із Міжнародною організацією з питань міграції. Це дозволить створити орієнтовно 1300-1600 ліжкомісць для проживання внутрішньо переміщених осіб.
  • Громади Львівщини можуть залучити додаткові кошти на реновацію муніципальних будівель для забезпечення житлом ВПО.
  • Упродовж тижня на Львівщині демонтували 10 радянських памʼятників. У Золочівському районі: у селах Червоне, Жуків, Поляни, Ремезівці та Єлиховичі. У Львівському районі: у Чишках, Старому Селі та Миколаєві. У Червоноградському районі: у селах Стенятин та Перетоки.Загалом на Львівщині вже позбулися 80 радянських символів. Завершити процес декомунізації повністю планують до кінця року.
  • Меморандум про співпрацю, який передбачає залучення громадян до членства в підрозділах добровільної пожежної охорони, а також створення належних умов для адаптації осіб, які брали участь у воєнних діях, підписали у Львівській ОВА разом з обласною радою, Головним управлінням ДСНС України у Львівській області та громадською спілкою «Пожежні-рятувальники України».
  • Цього тижня у Моршині відкрили притулок для жінок та дітей, які постраждали від домашнього насильства.
  • Для Буської, Комарнівської, Самбірської та Хирівської міських територіальних громад розроблять місцеві стратегічні документи за підтримки проєкту USAID «Говерла».План заходів з реалізації Стратегії уже сформували у Миколаївській громаді.
  • 61 ноутбук отримали 8 навчально-реабілітаційних центрів Львівщини, які прихистили дітей з-поміж ВПО, в межах співпраці Львівської ОВА, «Нові горизонти для дітей в Україні» та проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».
  • Аграріям Львівщини виділили 10 млн гривень на реалізацію бізнес-планів зі створення доданої вартості з обласного бюджету. Довгострокові пільгові кредити отримають 6 сільгоспвиробників на створення цеху з перероблення риби, об’єктів для сушіння, зберігання зернових та технічних культур, цеху з перероблення картоплі власного виробництва та інше.
  • На збереження об’єктів історико-культурної спадщини з обласного бюджету виділили майже 1,5 млн гривень. Їх скерують на реставраційні роботи 4 об’єктів.
  • Обласна комісія виділила пів мільйона гривень трьом обласним громадським об’єднанням осіб з інвалідністю по зору і слуху та ветеранів ОУН-УПА. Вони виконали всі вимоги конкурсу та були допущені до захисту своїх заявок на отримання фінансової підтримки з обласного бюджету.
  • Управління молоді та спорту Львівської ОВА спільно з обласними спортивними школами та спортивними федераціями запускає проєкт для дітей «Спортивні канікули 2.0». У торішніх тренуваннях в межах проєкту взяли участь майже 4 тисячі дітей.
  • З ініціативи департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА стартував українськомовний подкаст «Найвища цінність». Це подкаст про світоглядні бесіди з людьми, які мають багатий життєвий досвід. Ведуча – Ірина Снітинська. Перший випуск, у якому гостем став архітектор, реставратор, культурний та громадський діяч Марко Савицький, посів перші місця на подкаст-платформах.
  • У Тель-Авіві відкрили Український культурний центр. З нагоди відкриття у центрі вперше презентували концепцію виставки «СПАДЩИНА»/«HERITAGE» – це роботи митців з різних областей України, усіх їх об’єднує українська ідентичність. Виставку створив Ми і світ, Благодійний Фонд Козицького. Христина Береговська провела Першій леді України кураторську екскурсію. Дуже приємно, що Олена Зеленська добре обізнана з масштабами тієї роботи, яку фонд робить в межах міжнародної культурної дипломатії. Вона також наголосила, що ця виставка має мандрувати світом, аби передавати людям з інших країн справжню українську сутність.
  • Максим Козицький відвідав Міжнародну конференцію з відновлення України у Лондоні, під час якої обговорювали залучення інвестицій та роль регіонів у відбудові нашої держави. Також у Лондоні Максим Козицький зустрівся з британським політиком Еммою Ніколсон, яка очолює благодійний фонд «AMAR» і понад 30 років допомагає дітям з порушеннями слуху, зору, опорно-рухового апарату та ментальними порушеннями. Голова Львівської обласної військової адміністрації запросив її на Львівщину і зазначив, що ми будемо вдячні за підтримку та поради щодо розвитку інклюзивно-ресурсних центрів у нашій області.

Нагадаємо, Львівщина 26 червня проведе в останню путь двох загиблих Героїв. Львівщина попрощається з Володимиром Козловським та Віталієм Ільчишиним.