• Головна
  • Новини Львівщини
  • Половину життя бореться із хворобою нирок: хлопчику зі Львівщини пересадили орган 17-річного померлого хлопця

Половину життя бореться із хворобою нирок: хлопчику зі Львівщини пересадили орган 17-річного померлого хлопця

Попри усі випробовування, маленький пацієнт не здається і ніколи не скаржиться

Маленькому Миколі зі Львівщини, який майже половину свого життя бореться із хворобою нирок й пережив кому, за пів року зробили дві трансплантації. Але при цьому хлопчина весело посміхається та мріє стати лікарем. Натомість інша дитина, 17-річний юнак, став донором після смерті й подарував Миколці повноцінне життя — без діалізу та інших обмежень.

Про це повідомили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Три роки тому лікарі діагностували у Миколки ниркову недостатність. Стан здоров’я малюка різко став критичним: сильні набряки, повна відчутність сечі і, як наслідок, кількатижнева кома.

«Стан хлопчика тоді був дуже важким. Завідувач відділенням Роман Собко понад тиждень цілодобово чергував біля малого пацієнта, тож його стараннями і спільними зусиллями фахівців-реаніматологів вдалось врятувати Миколку», — каже нефролог лікарні Роман Андруневич.

У діалізному відділенні центру тривалий час малюк отримував медикаментозну терапію, його готували до трансплантації нирки від мами. Операцію запланували на початок березня, але завадила повномасштабна війна. З медичним конвоєм родину на кілька місяців евакуювали до Польщі. У липні мама і хлопчик повернулись до Львова для родинної пересадки. Але, на жаль, мамина нирка не прижилась в організмі сина. Затромбований орган видалили й знову розпочали гемодіаліз.

Втім у листопаді для Миколки «знайшли» іншу нирку, яка повністю йому підходила. Донором став 17-річний юнак, який трагічно загинув. За органом для Миколки їздили на Одещину, а пересадку проводили спільно з трансплантологами Першого медичного об'єднання Львова.

«Організм хлопчика не одразу сприйняв пересаджений орган. Післяопераційний період був дуже складний: медики констатували у пацієнта комбіноване відторгнення нирки, яке вдалось побороти. Миколка потребував дороговартісних медикаментів, і у великих кількостях. На щастя, лікарня має чудових друзів із Благодійний фонд «Крила надії», які взяли на себе логістику ліків та усі витрати», — сказав Роман Андруневич.

Попри всі випробовування, маленький пацієнт не здається і ніколи не скаржиться. У нього завжди хороший настрій, він любить стрибати, а вдома залюбки бавиться із маленькою сестричкою. Миколка надолужує навчання, яке пропустив через хворобу. І каже, що буде таким лікарем, як наші медики, бо «вони усі дуже круті».

Нагадаємо, львівські лікарі сформували кишківник новонародженій дитині. Немовля народилось передчасно із небезпечною для життя вадою.