На Львівщині археологи знайшли житло слов’ян XI сторіччя

На Львівщині завершився сьомий польовий сезон Пліснеської археологічної експедиції. Під час експедиції археологи виявили 612 музейних експонатів.

Про це повідомляють у департаменті архітектури та містобудування Львівської обласної військової адміністрації.

На території заповідника ми дослідили 11 нерухомих об’єктів: 7 з них — це житлово-господарської забудови, ще 4 — об’єкти мілітарного призначення. Загалом вдалося виявити 302 музейні предмети.

Також спільно з «Рятівною археологічною службою» ми досліджували територію Підгорецького монастиря. Тут вивчали 7 нерухомих об’єктів серед яких господарські ями, житла XI ст. і рештки двох кам’яних фундаментних кладок. У процесі досліджень ми віднайшли ще 310 музейних експонатів

директор заповідника Володимир Шелеп

Загальна площа археологічних досліджень становить 400 м2. Вчені проводили археологічні розвідки, суть яких полягає у виявленні місцезнаходжень стародавніх історичних пам'яток та їхній науковій реєстрації.

Зазначається, що у 2021 році в заповіднику реконструювали автентичне слов’янське житло Х століття, в якому продемонстровано побут давніх слов’ян. Цього року тут облаштували нову локацію, яка репрезентує один із промислів, яким займалися слов’яни, — бортництво, що передувало сучасному пасічництву.

Попри повномасштабну війну, заповідник відвідали понад дві тисячі людей. Працівникам вдалося провести 64 екскурсії та 18 пізнавально-розвивальних заходів.