У школах Львівщини візьмуться за школярів, щоб відучити від паління

Україна стала третьою країною у світі, що впроваджує цей пілотний проєкт ВООЗ

Сьогодні, 22 вересня, у Львові презентували старт пілотного проєкту “Школи без нікотину та тютюну” у Львівській області. У 2021 році такий проєкт реалізовувався у Києві та Рівному, продемонструвавши позитивні результати. Його головна мета — відучити дітей від паління.

Про це повідомили у Львівській ОВА.

Щороку куріння вбиває 8 мільйонів людей по всьому світу, при цьому 95% курців починають курити у віці до 21 року. Таким чином, молодь наражає себе на наркотичну залежність, яку викликає вживання тютюнових виробів.

“В Україні 20% юнацтва у віці 15-16 років є щоденними курцями сигарет, така ж кількість вживає е-сигарети. Це доводить необхідність спільних дій законотворців, медичної та освітньої системи для захисту учнів шкіл від приваблення до куріння. Освітні заклади мають стати простором абсолютно вільним від тютюну та нікотину”, — розповів координатор пілотного проєкту “Школи без нікотину та тютюну” в Україні Дмитро Купира.

Щоб подолати тютюну пристрасть серед школярів, ВООЗ розробила посібник “Школи без нікотину та тютюну”. Головна мета — захистити здоров’я учнів, вчителів та персоналу від шкідливого впливу тютюнового диму та створити здорове й чисте середовище для навчання.

“Львівська область приєдналася до впровадження пілотного проєкту ВООЗ “Школи без нікотину та тютюну”, що робить Україну третьої державою у світі, яка почала випробування “Посібника”, — заявив національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Андрій Скіпальський.

Реалізація проєкту “Школи без нікотину та тютюну” передбачає:

  • проведення анонімного опитування серед учнів та персоналу шкіл;
  • проведення інформаційної кампанії серед учнів та персоналу щодо чинного антитютюнового законодавства та загроз, які несуть наркотичні вироби тютюн та нікотин;
  • затвердження на рівні навчальних закладів політики "Школа без нікотину та тютюну".

Упродовж вересня-грудня цього року ГО “Центр громадянського представництва “Життя” спільно з Львівським обласним центром контролю та профілактики хвороб проводитиме інформаційну кампанію “Школи без нікотину та тютюну” в 10 школах Львівщини.

“Куріння та вживання нікотину є одним з ключових факторів ризику неінфекційних захворювань, на які припадає 84% передчасних смертей в Україні. Вживання тютюну є причиною смерті половини усіх, хто його споживає. Знаючи про ці жахливі наслідки для здоровʼя людини, нашим обовʼязком є створити умови, за яких діти матимуть більше шансів ніколи не потрапити у наркотичну залежність від тютюну та нікотину”, — зазначила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

Результати реалізації проєкту “Школа без нікотину та тютюну” в Києві та Рівному продемонстрували, що:

  • зросла частка тих, хто отримав нову інформацію про ризики вживання та способи відмовитися від вживання нікотинових та тютюнових виробів, — із 68% під час першого етапу до 81% під час другого етапу опитування;
  • збільшився відсоток тих, хто знає про шкідливість вживання тютюнових та нікотинових виробів, як для курця, так і для оточення;
  • збільшилася підтримка посилення контролю за дотриманням заборони на вживання нікотинових або тютюнових виробів у школі або на її території — ініціативу підтримало 58% респондентів у першому етапі та 63% у другому етапі опитування.

“Попередній досвід доводить, що короткотермінові інформаційні активності в закладах освіти підвищують спроможність шкіл забезпечити обізнаність учнів про небезпеки вживання нікотинових та тютюнових виробів і посилити виконання антитютюнового законодавства”, — сказав директор департаменту охорони здоровʼя Львівської ОВА Орест Чемерис.

Нагадаємо, влітку почав діяти “антитютюновий закон”, що фактично прирівнює електронні сигарети до звичайних цигарок.