У школах Львівщини перевіряють зір: адреси та поради офтальмологів

Проєкт назвали "Зір школяра"

У декількох школах Львівської області відбудеться перевірка зору в учнів. Це буде протягом навчального року.

Про таке повідомляють на сайті Львівської обласної військової адміністрації.

Загалом чиновники визначили декілька закладів, куди приїдуть спеціалісти у грудні цього року і у травні наступного. Йдеться про такі заклади освіти:

  • Львівська загальноосвітня санаторна школа І-ІІІ ст. імені Б.-І. Антонича;
  • Давидівський ліцей ім. Т. Шевченка;
  • Городоцький опорний заклад загальної середньої освіти № 5 І-ІІІ ступенів;
  • заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів села Ямпіль Мурованської сільської ради;
  • Вороцівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Івано-Франківської селищної ради.

У межах проєкту уже обстежили умови навчання у Львівській загальноосвітній санаторній школі І-ІІІ ступенів ім. Б.-І. Антонича.

Зір школярів 2, 3, 7, 10 класів уже перевірили офтальмологи Львівської обласної клінічної дитячої лікарні "ОХМАТДИТ".

За підсумками чиновники та спеціалісти МОЗ нададуть відповідні висновки і рекомендації.

Водночас директор департаменту освіти і науки ЛОВА Олег Паска зауважив, що питання зору школярів є дуже важливим, оскільки діти ще дошкільного віку активно користуються гаджетами.

Разом із тим офтальмологи радять взяти до уваги кілька основних правил, які дозволять знизити ризик появи очних хвороб у дитини:

  1. Не віддавати дітей в школу раніше 7 років. Адже до цього віку ще не сформований циліарний м’яз очей, що відповідає за здатність бачити предмети на різних відстанях.
  2. Обмежувати зорові навантаження. Дитина повинна робити перерву в заняттях кожні 40 хвилин. Тривалість домашніх уроків для дітей молодших класів не повинна перевищувати 1 годину, середніх класів — 2 години.
  3. Встановити графік роботи за комп’ютером. Для молодших класів — 15 хвилин, для середніх класів — 25 хвилин, для старших — 40 хвилин.
  4. Організувати робоче місце школяра. Воно має бути добре освітлене. Крім природного освітлення, в кімнаті повинні бути основні штучні джерела світла (люстри) і додаткові — настільна лампа потужністю 40-60 Вт.
  5. Збагатити раціон вітамінами. Це забезпечить оптимальні умови для сітківки ока. Найбільш корисні для цих цілей сир, кефір, яловичина, м’ясо кролика, продукти з високим вмістом вітаміну А (морква, абрикоси, гарбуз, цитрусові), відварна риба, а також ягоди (чорниця, журавлина, брусниця) і зелень (кріп, петрушка).
  6. Робити зарядку для очей. Заплющити очі на 2-3 секунди, потім відкрити на такий же час. Повторити 5-7 разів. Повертати очі по черзі ліворуч та праворуч. Голова при цьому повинна залишатися нерухомою. Відставити палець на відстань 30-35 см від очей. Подивитися на його кінчик. Опустити руку. Повторити 3-5 разів. Закривши очі, масажувати повіки. Нагорі — від носа до зовнішнього краю ока, внизу — навпаки.
  7. Подбати про здоровий сон дитини. Лягати не пізніше 22 години і не вставати раніше 7 години ранку. У деяких випадках дефіцит нічного сну можна компенсувати денним відпочинком після школи.

Нагадаємо, у п’ятницю, 16 вересня, у Львові запрацював перший медичний хаб та найбільший медичний центр в Україні — “MonoDoctor”. Завдяки об’єднанню клінік, які залучені у цей проєкт, в області створять близько 800 робочих місць.