• Головна
  • Новини Львівщини
  • Не один і не два мільйони: на Львівщині продали найдорожчий від початку скасування мораторію на землю пай

Не один і не два мільйони: на Львівщині продали найдорожчий від початку скасування мораторію на землю пай

Площа паю становить 0,94 га

На Львівщині продали найдорожчий від початку скасування мораторію на землю пай. Він коштує понад 5 мільйонів гривень.

Про це пише Львівська ОВА.

Площа паю становить 0,94 га. Він розташований на території Сокільницької громади Львівської області. Водночас з 1 липня 2021 року у Львівській області уклали договорів на майже 3 тисячі га, з яких 1118 га — це площі проданих 838 земельних паїв. За період повномасштабної війни продали 247 паїв на площу 366 га.

"Середня вартість гектара паю в області становить близько 76 тис. грн та поступається лише Київській. По Україні з моменту скасування мораторію продали близько 148 тис. га паїв, при цьому частка Львівщини тут становить менше відсотка. Це свідчить про те, що в нашій області ринок землі не спішний", — прокоментувала директорка департаменту агропромислового розвитку ОВА Тетяна Гетьман.

Регіонами з найактивнішим ринком землі під час війни (за кількістю угод та площею паїв, щодо яких зареєстровані договори купівлі-продажу) є Харківщина (25,96 тис. га), Херсонщина (14,42 тис. га) та Дніпропетровщина (14,27 тис. га).

Додамо, законом встановлене важливе обмеження — до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених на місцевості власникам земельних паїв, не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.