На Львівщині сто шкіл трансформують у ліцеї

68 ліцеїв включатимуть початкову школу і розташовуватимуться переважно у сільській місцевості

На Львівщині сотню шкіл трансформують у ліцеї. Начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький підписав розпорядження про створення прогнозованої мережі ліцеїв у Львівській області.

Про це повідомляє Львівська обласна військова адміністрація 4 серпня.

Фото: Микита Печеник, Lviv.Media

"Це означає, що рік праці департаменту освіти спільно з громадами щодо визначення тих закладів, які мають стати ліцеями, дав свій результат. Впровадження реформи відповідно до Закону "Про повну загальну середню освіту" має відбутись у 2027 році, але потрібно здійснити плавний перехід і вже почати створення мережі ліцеїв", — розповів  директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

Він зауважив, що є громади, де ліцеї вже створені, а є ті, в яких їх створюватимуть цього року або в наступні роки. Загалом мережа складатиметься зі 100 ліцеїв, 14 з яких будуть ліцеями ІІІ рівня, що забезпечить профілізацію навчання, 15 ліцеїв — ІІ-ІІІ рівнів і 68 ліцеїв, що включатимуть початкову школу і розташовуватимуться переважно у сільській місцевості.

При визначенні шкіл, яким нададуть статус ліцеїв, окрему увагу звертали на місце закладу у рейтингу за результатами ЗНО.

Планують також створити 3 ліцеї обласного рівня. Вже є наказ департаменту освіти і науки про набір учнів у 5-й клас до санаторних шкіл у Винниках та на вул. Остроградських у Львові. Вони також матимуть свій профіль, оскільки кожен ліцей відповідно до вимог законодавства повинен мати свою спеціалізацію. Відповідно до обраного напряму учні поглиблено вивчатимуть певні предмети. До 11-го, а згодом до 12-го класу школярі поглиблено знатимуть обрані дисципліни й будуть більше підготовлені до навчання у закладах вищої освіти.

"Реформа передбачає профілізацію освіти. У цьому напрямку важливо ще до 9 класу проводити активні профорієнтаційні заходи, щоб кожна дитина знайшла свій напрямок для подальшого визначення майбутньої професії. Саме тому вже з першого вересня цього року департамент ще більшу увагу приділятиме організації профорієнтаційної роботи. Такі зміни призведуть до профілізації шкільної освіти, покращать загальну якість освітніх послуг і нададуть дітям більші можливості для виявлення свого потенціалу", — зазначив Олег Паска.

Додамо, прогнозовану мережу ліцеїв можна переглянути за посиланням.

Читайте також: