Дефіциту фруктів та ягід не буде: Львівська та інші області здатні забезпечити Україну

Компенсують втрати області Центральної та Західної України

Дефіциту овочів та фруктів через тимчасову окупацію південних регіонів в Україні немає. Компенсують втрати області Центральної та Західної України.

Про це повідомляє комітет з питань аграрної та земельної політики.

Фото: Pexels

Так, за інформацією Мінагрополітики цього року в Херсонській області під овочеві культури засіяли 40 тисяч га землі. Це близько 15% до врожаю овочів по Україні. Однак 5 областей Центральної України, які також є найбільшими виробниками овочів, в сумі дадуть врожай понад 34%.

"Зважаючи на ситуацію, цього року деякі регіони збільшили площі посадки овочів борщового набору, щоб перекрити їх нестачу через тимчасову окупацію південних областей та бойові дії на території України", — додають у Мінагрополітики.

Там наголошують, що в Україні завжди було перевиробництво плодово-ягідних культур. Тому Вінницька, Чернівецька, Хмельницька, Дніпропетровська, Львівська та Полтавська області, які є найбільшими виробниками плодів та ягід, цілком зможуть забезпечити потреби українців.

Водночас щодо баштанних культур, то тут ситуація складніша. Вирощування херсонських кавунів та динь в Україні не замінить жодний регіон, тому низьких цін на них цього року не буде. Проте урожай із Центральної та частково Південної України, які не окуповані й де не ведуться бойові дії, зможе частково компенсувати цю нестачу.

Нагадаємо, цьогоріч деякі області збільшили площі посадки овочів "борщового набору", аби перекрити їх нестачу через тимчасову окупацію південних областей.