"Вивозили під обстрілами": як 120 корів вдалось евакуювати у Дрогобич

До Дрогобича доставили понад 120 корів з ферми на Миколаївщині, яка знаходиться на лінії фронту та постраждала від ворожих обстрілів. Для порятунку тварин організували цілу спецоперацію.

У місто Дрогобич на Львівщині вдалось евакуювати понад 120 корів з ферми у Миколаївській області, яка розташована на лінії фронту. Минулого разу при спробі евакуації внаслідок російського обстрілу там загинула людина.

Як інформують у Lviv.Media, про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

На початку минулого тижня стало відомо про загрозу повного знищення фермерського господарства "Авангард", що у селі Українка Миколаївської області. Село більше ніж наполовину зруйноване ворожими обстрілами, а сама ферма розбомблена на 80%. Проте частина працівників залишалась у селі, адже не хотіла покидати тварин. Міська влада Дрогобича вирішила допомогти в евакуації тварин та людей.

Фото: Андрій Ковч

"Ми обдзвонили з два десятка контактів для найму малого транспорту, з десяток контактів щодо найму великих скотовозів, але намарно. План евакуації впродовж двох днів змінювався кожну годину. Село Українка піддається постійним ворожим обстрілам важкою артилерією і літаками. 60 % села знищені. Ще наприкінці минулого тижня при спробі евакуації корів, рашистами було пошкоджено два великих скотовози, вбито тварин, але найгірше … вбито людину. Через це ніхто не погоджувався їхати на ферму…, – розповідає заступник міського голови Дрогобича Андрій Ковч.

Та після кількаденних пошуків знайшлись відважні люди. Допомогти з перевезенням корів зголосилась компанія-перевізник ТОВ «БВА» та водії Роман і Денис, які хоробро працювали під ракетними обстрілами.

Фото: Дрогобицька міська рада

Незважаючи на підтримку ЗСУ, які допомогли дрогобичанам організувати кількагодинну "тишу" на території, – наприкінці спецоперації знову почались ворожі обстріли, що значно ускладнило роботу. Тварини були перелякані, частина з них – має осколкові поранення. Тому завантаження тварин в транспорт відбувалось хаотично.

Ми до останнього не знали точної кількості тварин, яких везли. Планували вивезти 120 голів, однак в результаті привезли ще більше. Частина з них потребує ветеринарної допомоги. На щастя, все пройшло успішно і ми встигли. Бо одразу по нашому від’їзду, ферму вчергове обстріляли.. – говорить заступник міського голови Андрій Ковч.

Фото: Андрій Ковч

В суботу, 11 червня, корів успішно доставили до Дрогобича. Тут, на базі комунальної ферми "Тарком", їм вже надають необхідну допомогу, аби тварини відновили здоров’я та почали знову давати молоко. А працівники фермерського господарства «Авангард» тепер можуть евакуюватись до безпечнішого місця.

Нагадаємо, як повідомляло Lviv.Media, у Меденицькому зоопарку на Львівщині мешкає евакуйований самець пуми, на ім’я Гуччі. Донедавна у зоопарку жили евакуйовані тварини з Харкова та Києва, але тепер вони повернулися додому.