Ексголову Львівської облради відправили до в'язниці за хабар

Ексголова Львівської облради й колишній директор Інституту агроекології Академії наук Орест Фурдичко отримав підтвердження попереднього вироку, згідно з яким його засудили до 8 років позбавлення волі  з конфіскацією майна за хабарництво.

Як інформує Lviv.Media, про це повідомив Центр протидії корупції.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без задоволення апеляційну скаргу адвокатів Фурдичка, а також вирок Вищого антикорупційного суду (ВАКС). Рішення про позбавлення волі на 8 років т конфіскацію майна підсудного ВАКС ухвалив у липні минулого року, проте до цього часу тривали апеляції сторони захисту. Відомо, що з огляду на рішення, Фурдичка взяли під варту одразу в залі суду.

[caption id="attachment_32870" align="aligncenter" width="1024"] Орест Фурдичко
Фото з відкритих джерел[/caption]

В чому звинувачують колишнього голову обласної ради?

Фурдичка визнали винним у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди за виділення під будівництво земельних ділянок, що належать Інституту агроекології Академії наук, який він колись очолював.

Детективи НАБУ затримали Фурдичка ще в грудні 2017 року неподалік від його місця роботи з першою частиною хабаря ($300 тисяч). Загалом він мав отримати $500 тисяч. Майна у Фурдичка, який все життя працював на державних посадах, виявилось чимало:

  • 9 квартир (8 в Києві + у Львові площею 250 квадратів),
  • 2 будинки під Києвом загальною площею понад 500 квадратів,
  • 3 авто (BMW X5 і два Nissan),
  • на двох з дружиною кількадесят тисяч доларів і євро.

В 2017 році за кілька місяців до затримання на гарячому президент Порошенко нагородив Фурдичка орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Довідка: Орест Фурдичко - український політичний та науковий діяч. Багато років працював у сфері лісового господарства, і саме з ним пов'язують масові вирубки лісів на Львівщині. У 1990 році був обраний депутатом Львівської обласної ради народних депутатів, переобрано у 1994 році. У 1994–1997 роках — голова комісії з питань екології.

У 1997–1998 роках голова Львівської обласної ради. З березня 1998 по квітень 2002 — народний депутат України 3-го скликання. Обіймав посаду першого заступника голови комітету з питань екологічної політики, природокористування й подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. З 2002 по 2004 роки був першим заступником голови Державного комітету лісового господарства України. У 2004–2005 роки - перший заступник міністра охорони навколишнього природного середовища України у зв'язках з Верховною Радою України

Нагадаємо, як повідомляло Lviv.Media,  Вищий антикорупційний суд розпочав судовий розгляд справи підприємств, пов’язаних з львівськими бізнесменами й колишніми народними депутатами від БПП, братами Богданом та Ярославом Дубневичами. Їх підозрюють у махінаціях з газом, які завдали збитків держави на суму 1,4 млрд грн.