Львівський митрополит УПЦ МП жаліється на порушення прав вірян: у ОВА відповіли

Учора, 26 травня, Митрополит Львівський і Галицький Української Православної Церкви (Московського Патріархату) Філарет написав відкрите звернення до поліції та Львівської ОВА. У ньому він поскаржився на порушення прав вірян і священиків УПЦ МП.

"У деяких районах нашої області порушуються права вірян, священнослужителів та релігійних громад Львівської єпархії УПЦ. Це відбувається з мовчазної згоди або іноді за участі посадових осіб та органів місцевого самоврядування, які, виходячи за межі своїх повноважень, приймають незаконні рішення про заборону діяльності релігійних громад, чинять тиск та сприяють захопленню храмів", —заявив митрополит Філарет у зверненні, яке оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що серед порушень прав вірян та священників УПЦ МП є випадки заборони діяльності церкви у Бориславі, Стрию та Дрогобичі.

Також ганебним митрополит вважає факт вилитої зеленки на протоієрея Володимира Мандзюка, який стався нещодавно у Стрию. Крім того, Філарет повідомив про те, що перед Великоднем до храму УПЦ МП на Сихові увірвався чоловік зі зброєю та заявив, що готується до знесення церкви.

Тим часом Львівська ОВА не забарилася із відповіддю та закликала правоохоронні органи перевірити факти насильницьких дій та порушення чинного законодавства, якщо вони дійсно були. Також очільник області Максим Козицький зазначив, що Філарет повинен врахувати настрої людей не лише Львівщини, а й усієї України.

"Високопреосвященний Митрополит Філарет (Кучеров) має розуміти та враховувати суспільні настрої мешканців не лише Львівщини, але й всієї України. Українці мають повне право ставити питання щодо існування в Україні релігійних організацій, керівний центр яких розташований на території країни-агресора та в країні, що розв’язала проти нас війну та вбила десятки тисяч мирних мешканців?!", — зазначив голова Львівської ОВА.

Також Козицький сказав, що якщо найближчими днями не відбудеться жодного загальноцерковного рішення УПЦ МП щодо їх подальшого існування поза структурою РПЦ, то ситуація в суспільстві лишень загострюватиметься.

"Мені дуже приємно, що митрополит Львівський і Галицький УПЦ МП Філарет так ревно переймається питаннями дотримання чинного законодавства. Тож користуючись нагодою хочу нагадати, що жодна громада Львівської єпархії УПЦ МП не виконала норм Закону України від 20.12.2018 № 2662-VIII щодо перейменування церков, центри яких розташовані у країні-агресорі. Таким чином їхні статути наразі втратили чинність, що де-факто означає втрату правочинності цих юридичних осіб", — каже Максим Козицький.

Громадська думка перебуває на межі свого терпіння через війну, численні жертви та беззаконня, які чинять московські війська в наших селах та містах, підсумував Козицький.

Нагадаємо, нещодавно на Львівщині віряни Московського Патріархату спробували увірватись до храму ПЦУ. Інцидент трапився у селі Сулимів, що у Жовківському районі Львівської області.