Дерусифікація на Львівщині: у Червонограді та Дрогобичі перейменовують вулиці та об'єкти

У Дрогобичі забороняють діяльність УПЦ МП

У містах Львівської області почали проводити дерусифікацію назв вулиць та інших міських об'єктів. Уже дві громади заявили про наміри перейменування русифікованих топонімів.

Обранці Червоноградської громади підтримали рішення про початок процедури перейменування вулиць в громаді, повідомляє Червоноградська міська рада.

Перейменувати планують такі вулиці :

• У Червонограді - вул. Поповича, вул. Пушкіна, вул. 9-Травня.

• У смт. Гірник - вул. Гагаріна, вул. Поповича.

• У селі Борятин - вул. Гагаріна, вул. Кузьми Пелехатого.

• У селі Волсвин - вул. Островського.

• У селі Добрячин - вул. Поповича.

Громадське обговорення щодо пропозицій перейменування вулиць триватиме до 1 травня. На обговореннях вирішуватиметься і те, чи варто включати до переліку перейменувань вулиці Корольова, Сахарова та Гоголя.

Після обговорень виконавчий комітет підготує і внесе на розгляд чергового засідання сесії Червоноградської міської ради питання щодо перейменування вулиць.

Учора,  депутати Дрогобицької міської ради одностайно підтримали рішення про проведення заходів дерусифікації, повідомляє пресслужба. Йдеться про заміну назв вулиць Дрогобицької громади та демонтаж пам’ятних знаків і меморіальних дошок, які популяризують російську культуру.

Демонтуватимуть монумент "Вічний вогонь", пам’ятник Григорію Геврику та комуністичну зірку на стелі будівлі Народного дому імені Івана Франка.

"Ми занадто довго толерували рускій мір. Бачимо, до яких жахливих наслідків це призвело – до знищення нашого народу, до знущань над нашими жінками і дітьми, до масових катувань та вбивств українців російськими окупантами. Тому ми повинні сказати чітке ні – їхній мові, їхній культурі, їхній церкві. Всьому, що має відношення до країни, яка породила стільки нечисті, брехні та жорстокості", – наголосив міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Додамо, окремим рішенням депутати Дрогобицької міської ради одноголосно підтримали повну заборону діяльності на території Дрогобицької громади Української Православної церкви, яка підпорядковується московському патріархату.

Нагадаємо, у Львові на місці радянського меморіалу на Марсовому полі облаштують сквер, а також місця для поховань українських героїв.