До Львова переїхав Gemini Espresso: історія релокації кави

Виїжджало підприємство під обстрілами

Gemini Espresso — один з найпопулярніших виробників, що 25 років поспіль пропонує українцям натуральні каву та чай. Однак через війну, як і інший бізнес, компанія вирішила релокуватися у безпечне місце, яким стала Львівщина.

Фото: Лідія Неплях. Lviv.Media

"Наше виробництво було у Броварах. Після початку бойових дій, коли вже все обстрілювали, ми почали рятувати виробництво. Склади із замороженою продукцією спалили, тому треба було щось робити. Це буле важке рішення, бо не так давно переїхали у нове приміщення. Але війна війною, а бізнес має працювати", — каже генеральний директор компанії Gemini Espresso Антон М'яновський.

Виїждати з Київщини було непросто. Обладнання для смаження кави громіздке та складне у транспортуванні. Тож паралельно з переїздом обсмаження кавових зерен не зупинялося, адже забрати 250-кілограмовий ростер, який їх обсмажує, так і не вдалося.

"Проблема у тому, що деякі елементи виробництва потребують технічного оснащення, щоб їх демонтувати і перемістити. І через те, що за 500 метрів були обстріли, не вдавалося знайти це оснащення. Навіть упаковки кави не встигли зняти з обладнання, так поспішали ", — пояснює директор компанії.

На Львівщині виробництво запрацює вже за кілька днів - у квітні. Наразі встигли перевезти 8 тонн кавових зерен.

"Це саме ті сорти, які так необхідні для мас-маркету, адже ціна на кавовій біржі впала, а курс долару піднявся. Тому логістика тепер дорожча і займає більше часу через війну", — каже Дмитро Рубцов, співробітник компанії.

До війни у холдингу працювало 186 людей, однак деякі з них досі перебувають в окупації. Хоч компанія і запропонувала працівникам евакуацію, не всі на це погодились. Наразі до Львівщини прибуло лише 30 людей.

"У перші два тижні у людей був шок. Зараз же вони зрозуміли, що треба рухатись далі, а попит на нашу продукцію серед клієнтів знову відновився. Працюємо 24/7, щоб якомога швидше запустити своє виробництво на Львівщині", — додав Антон М'яновський.

Спочатку виробництво кави перевезли до Чернівців, однак приміщення не підійшло для бізнесу. Знайти його вдалося лише на Львівщині, адже до такого підприємства є певні вимоги — велика площа та розташування приміщення на першому поверсі.

Та наразі у області дефіциту з приміщеннями немає, попри те, що вільні площі релоковані підприємці забирають одразу ж. Крім львівських бізнесменів, які допомагають з приміщеннями, переселеним бізнесменам змогу облаштуватись надає й Фонд державного майна України.

Нагадаємо, нещодавно до Львівщини переїхав один з найбільших виробників матраців в Україні. Повноцінне виробництво матраців на новому місці вже розпочнеться за тиждень або два, коли перевезуть усе необхідне обладнання.