Уряд спрощує процедуру проходження кордонів для гуманітарних вантажів

Узгодження кожного гуманітарного вантажу з обласною військовою адміністрацією тепер непотрібне

У Кабміні України напрацювали механізм, який максимально спрощує доставку гуманітарних вантажів з-за кордону. Тепер при проходженні митниці потрібно буде лише укласти декларацію вантажу у прикордонників, у якій вказати дані водія, одержувача та відправника вантажу, короткий опис товару і місце доставки вантажу.

Узгодження кожного гуманітарного вантажу з обласною військовою адміністрацією тепер непотрібне, тому тепер фури з допомогою прибуватимуть значно швидше.

"Я працюю з гуманітарними вантажами з 2014 року. Тоді ще процедура оформлення і розмитнення вантажу могла тривати від місяця до трьох, а автомобілі швидкої допомоги чекали на кордоні пів року. А сьогодні фура з дитячим харчуванням проїхала кордон за 15 хвилин", — пояснює Наталя Ліпська, керівниця благодійного фонду "Крила надії".

З початку війни через кордони Львівської області доставили в Україну більше 50 тисяч тонн гуманітарної допомоги. З цього — приблизно 20% одягу, 30% ліків та 50% продуктів харчування.

Також зараз постачають транспортну допомогу — пожежні та фельдшерські машини.

"Гуманітарку треба просити не лише в ближніх країн, Польщі, Чехії, Словаччини тощо, а й в Британії, Німеччини, Іспанії. Гуманітарна допомога має властивість закінчуватися. Також ми вже почали співпрацювати з США і Канадою", — Юрій Бучко, заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації.

Юрій Бучко додає, що американці та канадці вже відправили перші гуманітарні вантажні кораблем в Гданськ, після чого допомогу автотранспортом доставлять в Україну.

З Львівщини найбільше гуманітарної допомоги відправляють до Київщини, Чернігівщини, Сумщини, Запоріжжя та інших міст. За минулу добу відправили в інші регіони України близько тисячі тонн гуманітарного вантажу.

Нагадаємо, Lviv.media розповідало, хто з чоловіків призовного віку, що перевозять гуманітарну допомогу, можуть перетинати кордон..