Житловий будинок-пам’ятку в центрі Львова перероблять під громадську функцію

Власники компанії відмовились поки озвучувати деталі, що буде у будівлі після реставрації

У центрі Львова старовинний будинок, який є пам’яткою національного значення, пристосують під громадську функцію. Міністерство культури не заперечує проти таких робіт. Про це у п’ятницю, 1 жовтня, повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев на засіданні виконавчого комітету.

Під час реставрації відновлять втрачені фрагменти будівлі

За його словами, до управління архітектури Львівської міської ради надійшло звернення щодо реставрації житлового будинку на вул. Вірменській, 17, що навпроти популярного львівського закладу “Гасова лямпа”. Його планують переоблаштувати під громадську функцію. Особливість цієї реставрації полягає в тому, що в будівлі повинні зберегти усі історичні елементи, а також повинні відтворити аттику, яка колись там існувала. Це стінка, надбудована над карнизом будівлі, що візуально закриває дах.

Цей будинок є пам'яткою архітектури національного значення, і має збережені елементи готики та ренесансу. Як запевнив Антон Коломєйцев, під час реставрації збережуть цінні дерев’яні балки, фрагменти розписів, а також максимально дотримаються існуючих граничних висот будинку.

“Будинок ззовні фактично не буде відрізнятися від існуючого, єдине, що відтворення аттики, згідно з науковими дослідженнями, буде зроблено у стриманій формі. Тут немає ніякої фальші в архітектурі, але у формах буде відтворено втрачений елемент будівлі. Є відповідний висновок історичного середовища Львівської міської ради, а також відповідний висновок лист від Мінкульту, який не заперечує проти даних заходів”, — пояснив Коломєйцев.

Наукові дослідження підтвердили існування цієї аттики, і проєкт реставрації вже отримав позитивний висновок від історичного середовища Львівської міської ради та Міністерства культури. Крім цього, міськрада повинна інформуватимуть ЮНЕСКО про весь комплекс реставраційних робіт.

Власники компанії-замовника поки не розкривають своїх планів

Замовником проєкту є ТзОВ “Вірменська 17”, яке за даними аналітичної системи YouControl створили у Львові лише рік тому. Компанія займається будівництвом, а її власниками є Христина Тимчук, Ігор Гах та Андрій Кифоренко. До слова, Андрій Кифоренко раніше був кінцевим бенефіціаром ТОВ “Львівський універмаг “На ринку”.

LVIV.MEDIA намагалися уточнити у власників компанії ТзОВ “Вірменська 17”, що саме планують зробити у будівлі після реставрації. Однак Андрій Кифоренко відмовився коментувати цю інформацію, а Христина Тимчук пояснила, що ще не ознайомилися з проєктом. Натомість, Ігор Гах зазначив, що власники компанії наразі радяться, чи озвучувати наміри будівництва: “Ми поки не коментуємо. Ми зараз порадимося і дамо вам знати. Це така політика, не те щоб не озвучувати, а питання, як правильно це озвучити”.

Після публікації LVIV.MEDIA Андрій Кифоренко надавав контакти головного архітектора проєкту, який пояснив, що будинок насправді дуже маленький, тому облаштовувати там готель чи ресторан не будуть. Раніше у будівлі були 7 квартир, які вирішили переробити під івент-простір для презентацій та виставок.

“На першому поверсі будуть виставкові зали, технічні приміщення та санвузол. Там є такий антрисоль між першим і другим поверхом — там буде адміністрація. На другому поверсі також буде санвузол і три зали різні за розмірами. На горищі буде технічне приміщення для вентиляцій”, — пояснив архітектор.

вул. Вірменська, 1938 р. та сучасний вигляд кам’яниці

Історія будинку

До слова, цей житловий будинок-пам'ятка на вул. Вірменській, 17, вже раніше піддавався реставраційним роботам. За даними ЛКП "Бюро спадщини", станом на 4 січня 2023 року тут вже два роки тривали реставрація інтер'єрів історичної кам'яниці, яку здійснює команда реставраторів KARP Restorer спільно з фахівцями НУ "Львівська політехніка".

Будинок був частиною окремого комплексу будівель XV століття, що підтверджують численні знахідки. Серед них – ренесансне вікно, готичні портали та сліди від пожежі 1527 року. Кам'яниця, відома як Еміновичівська, тому що у XVII ст. кам’яницю викупили вірмени — родина Еміновичів. Вони зробили надбудову і перебудову, яка має більше десяти етапів від XV століття і до Другої світової війни.