Львівські хірурги встановили 18-річному хлопцю пластини у грудну клітку

Так вони усунули вроджену деформацію, яка зустрічається в одного на чотири сотні дітей

Львівські хірурги успішно прооперували 18-річного юнака із вродженою вадою розвитку грудної клітки, а саме деформацією 3-го ступеня. Про це 8 жовтня розповіли у Центрі дитячої медицини, лікарні "Охматдит".

“Сімʼя з Івано-Франківської області. Про діагноз хлопець дізнався у 16 років, коли звернувся до місцевого лікаря зі скаргами на візуальні зміни грудної клітки. Окрім цього у хлопця виявили дихальну недостатність і частково серцеву недостатність, як наслідок діагнозу. Денису порадили робити операцію і направили до нашого Центру”, — розповіли у львівському Охматдиті.

“Воно починає здебільшого проявлятись після 5 років. А перші скарги зʼявляються у період активного росту. Перший етап у 6-7 років, другий у 12-13. А ближче до 15 років вада починає прогресувати. У випадку Дениса він відчув симптоми трохи пізніше”, — розповів хірург Микола Микита.

Лійкоподібна деформація грудної клітки

Лійкоподібна деформація грудної клітки — це вроджена аномалія розвитку, при якій спостерігається западання грудини та передніх відділів ребер. Ця патологія є найпоширенішим типом природженої деформації грудної клітки (близько 90% усіх вроджених деформацій грудної клітки). Зустрічається у 1 на 400 новонароджених, частіше у хлопчиків у співвідношенні 3:1.

Здавлюється серце, пригнічується дихання

При цій вродженій ваді здавлюється серце і пригнічується робота дихальної системи. У Дениса, навіть, при підйомі по сходах на 2-й поверх вже була задишка. Це відбувається через неповноцінний обʼєм легень.

“Майже 90% пацієнтів із такою аномалією мають синдром Марфана (генетичне порушення розвитку сполучної тканини). Але в цьому випадку не було жодного змісту його робити, бо це ні на що вже не впливає. Синдром не лікується. А наслідок генетичного порушення — деформацію грудної клітки ми ліквідували”, - додав Микола Микита.

Під час втручання хлопцю вставили спеціальні пластини у грудну клітку, які за три роки приберуть. Операція пройшла успішно. “Після такого втручання хлопець зможе жити нормальним життям і жодних візувальних змін на грудній клітці проявлятись не буде”, — наголосив хірург.

Нагадаємо, у Львові лікарі врятували немовля з інсультом.