У Львові лікарі врятували немовля з інсультом

Інсульт у немовляти стався у перший тиждень життя

Щоб врятувати малюка вагою всього 2,5 кг, нейрохірурги дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб'єднання Львова виконали новонародженому операцію на головному мозку. Про це 8 жовтня розповіли у лікарні.

“Львів’янин Дениско народився на два тижні раніше, ніж планувалося. І вже зʼявився на світ із запаленням легень. Ще за кілька днів, під час УЗД, медики виявили, що у малюка стався крововилив у мозок, себто — інсульт. А, коли почав проявлятися набряк, за порятунком маму з Дениском терміново скерували до нейрохірургів Дитячої Лікарні Святого Миколая”, — йдеться у повідомленні.

Хлопчику діагностували гідроцефалію

Лікарі діагностували малюкові гідроцефалію, яку у народі ще називають”водянкою головного мозку”. “Це внутрішньочерепне скупчення спинномозкової рідини — ліквору, яке без втручання призводить до ушкодження органу. Ба більше — в шлуночках внаслідок інсульту утворилися кров’яні згустки. Їх треба було якнайскоріше видалити”, — розповіли у лікарні.

Нейрохірурги вирішили негайно оперувати немовля, якому не були тоді й місяця. Важив хлопчик лише 2,5 кілограми. Під час першого втручання за допомогою спеціального пристрою — нейроендоскопа — лікарі забрати кровʼяні згустки через маленький розріз у кілька міліметрів. “Без цієї операції мозок малюка міг би сильно постраждати”, — зазначили в повідомленні.

Під час другого втручання нейрохірурги встановили дитині резервуар Оммайя. “Це пристрій, який за повторних набряків дозволить лікарям легко прибирати зайву рідину з головного мозку дитини та регулювати спинномозковий тиск”, — розповіли у Першому медичному об’єднанні Львова.

У Львові лікарі врятували немовля з інсультом
У Львові лікарі врятували немовля з інсультом
У Львові лікарі врятували немовля з інсультом

Малюк вже два місяці перебуває у лікарні

Після двох операцій Денискові вже краще. Але ще якийсь час він з мамою мусять перебувати у лікарні. “Від появи хлопчика на світ минуло понад 2 місяці, але вдома вони ще не були”, — розповіли у лікарні.

“Понад усе хочу вперше показати йому наш дім, рідних братика та сестричку. Обійняти дітей, побути разом, посміятись! Ніколи не думала, що за такими простими речами, які ми сприймаємо як належне, буду настільки сильно сумувати”, — ділиться Інна, мама Дениска.

Нагадаємо, раніше у Львові медики лікарні Святого Миколая врятували однорічну Мілану, яка пережила зупинку серця та місяць перебувала у комі через ускладнення від вітряної віспи.