У Львові прооперували новонароджену дівчинку з кістою як куряче яйце

З такою патологією народжується 1 дитина із 1000–2500 тисяч

Команда хірургів та гінеколог лікарні “Охматдит” у Львові прооперувала новонароджену дівчинку із кістою яєчника. Про це 7 жовтня повідомили у лікарні.

До шпиталю дівчинка поступила, коли їй було 7 днів від народження із пологового Львівської області. “Ще у перинатальному періоді розвитку у плода діагностували рідинний утвір порожнини малого таза. Після народження малятку було проведено контрольне УЗД, на якому зафіксовано збільшення розмірів утвору та негативні зміни його вмісту”, — йдеться у повідомленні.

Після огляду та обстеження медики виявили, що у новонародженої дитинки – величезна кіста правого яєчника, яка має неоднорідний вміст (ймовірно некроз). Тож вирішили провести хірургічне втручання лапароскопічним методом (лише за допомогою невеликих проколів).

Кіста розміром 10 сантиметрів

Кіста була розміром близько 10 сантиметрів. “Це для порівняння, як велике куряче яйце”, — повідомили у лікарні. Разом із кістою лікарям довелось видалити й праві придатки матки, оскільки під час пологів відбувся перекрут яєчника і розпочався процес некрозу. На 18-ту добу після втручання дівчинку успішно виписали додому у задовільному стані.

“Після такої операції у батьків виникає питання чи зможе донька у дорослому віці мати дітей. Звичайно, ризики є завжди, але залишились ліві додатки, які при правильній роботі спроможні взяти на себе дану функцію", — розповіла дитячий хірург-інтерн Соломія Ковч.

Такі дітки повинні обов'язково спостерігатися у дитячого гінеколога і проходити планові огляди 1 раз на рік. Таким чином нам вдасться тримати ситуацію під контролем. А з початком статевого дозрівання за такою пацієнткою спостереження має бути ще ретельніше, щоб попередити будь-які зміни, що можуть спричинити ризик негативного впливу на єдиний яєчник”, — наголосила гінеколог Центру Наталія Козак.

З такою патологією народжується 1 дитина із 1000–2500 тисяч, зазначили в лікарні.

Нагадаємо, раніше у Львові прооперували 15-річного хлопця, який не міг відкрити рот через рідкісну хворобу.