Розпочався Львівський тиждень скульптури: триватиме до грудня

Тиждень організовують вже втретє

У місті стартував Львівський тиждень скульптури. Про це 4 жовтня повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації. Цьогорічна тема Львівського тижня скульптури – “Слід пам’яті”.

Львівський тиждень скульптури триватиме з 4 жовтня до 1 грудня. “З цієї нагоди у фоє балкона Національного театру імені Марії Заньковецької відбулося відкриття виставки “Памʼять театру”. Це спільний проєкт театру імені Марії Заньковецької з артцентром “Я Галерея” Павла Гудімова”, — йдеться у повідомленні.

Предмети з колекції театру імені Марії Заньковецької поєднали зі скульптурами сучасних українських митців, зокрема Миколи Малишка, Олекси Фурдіяка, Володимира Семківа та інших. Кожен об’єкт містить QR-коди, які дозволяють ознайомитися з історією предметів.

“В експозиції – речі, які пов’язані з історією і "буденним життям” театру, але залишаються захованими від публічного простору. Це предмети пам’яті театру: шафи, дзеркала, макет сценографії, перуки, а також більш “екзотичні” – вантажі для піднімання декорацій та ємності для зберігання реквізиту, які досі були у вжитку в кабінетах художників, гримерках, коридорах, підвалах чи зберігалися у театральному музеї”, — йдеться у повідомленні.

Розпочався Львівський тиждень скульптури
Розпочався Львівський тиждень скульптури
Розпочався Львівський тиждень скульптури
Розпочався Львівський тиждень скульптури
Розпочався Львівський тиждень скульптури

“Львівський тиждень скульптури – це не просто популяризація українського мистецтва, а й міста Львова та нових талантів. Сьогодні театр імені Марії Заньковецької немов отримав друге життя, коли поєднали забуті театральні артефакти з сучасним мистецтвом. Дуже важливо, щоб ми не забували нашу історію та культуру, а навпаки – показували її світу. Організація таких виставок є не лише нагадуванням про наше культурне надбання, а й потужним способом заявити, що українська культура має значення, особливо в часи війни, коли народ бореться за свою ідентичність”, – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Виставка у театрі імені Марії Заньковецької триватиме до 1 грудня. Відвідувачі зможуть оглянути її з вівторка до неділі з 14:00 до 21:00. 

У програмі Львівського тижня скульптури:

  • виставка деревʼяної скульптури Володимира Семківа “Kindergarten” у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького,
  • колишній індустріальний простір Ківш з виставкою “Скульптури/Машини”,
  • “Я Галерея” з інсталяцією “Головоломка” Дениса Шиманського,
  • “Я Галерея Пентхаус” з виставкою Олексія Абрамова та Ярослава Герасименко “Захисна оболонка”,
  • колекція скульптури “Скульптурний маршрут” мистецького об’єднання “ЧервонеЧорне” в Стрийському парку,
  • проєкти у Львівському Скансені (Музей народної архітектури та побуту), Мистецькій Бібліотеці, Львівському муніципальному мистецькому центрі, галереї “Shum Art Gallery”;
  • встановлення нових скульптурних об'єктів на Митній площі, площі Петрушевича, вулиці Шевченка та Богдана Хмельницького
  • одноденні подорожі, екскурсії, лекції, дискусії та конференція.

Нагадаємо, у Львові стартував міжнародний театральний фестиваль “Золотий Лев-2024”. А також триває 31-й BookForum.