Львівський суд покарав переправника ухилянтів на 340 тис. грн

Переправник оформлював ухилянтів, як ФОП і заносив дані в систему “Шлях”

Галицький районний суд Львова визнав винним мешканця Львівщини Дмитра Б. у незаконному переправлянні чоловіків через державний кордон України. Обвинувачений вносив дані ухилянтів в систему “Шлях”, щоб вони могли потрапити за кордон, йдеться у вироку, який оприлюднили 30 вересня в Єдиному державному реєстрі. З матеріалів справи відомо, що йдеться про трьох втікачів з України.

Детальніше про незаконну схему

Обвинувачений Дмитро Б. в січні 2023 року знайшов першого клієнта — військовозобовʼязаного чоловіка, який хотів виїхати за кордон. Обвинувачений придбав для нього мікроавтобус і оформив ухилянта, як ФОП. Потім переправник вніс дані клієнта до інформаційної системи “Шлях”, що дозволило йому потрапити за кордон.

Діючи за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів. Відповідно до розробленого злочинного плану, достовірно знаючи, що ФОП не здійснює жодної господарської діяльності, та що підставна особа не надає для ФОП жодних послуг з перевезення вантажу, а його метою є лише незаконний перетин державного кордону України підробили документи щодо надання послуг з перевезення вантажу. ФОП використав ці документи при незаконному перетині державного кордону” — йдеться у вироку.

До того ж суд надалі встановив ще декілька випадків переправляння ухилянтів за аналогічною схемою. На судовому засіданні Дмитро Б. визнав свою вину та розкаявся. Він пояснив, що дійсно організував незаконне переправлення осіб через державний кордон. Просив суворо не карати, адже, за його словами, в нього складні сімейні обставини і йому потрібно заробляти гроші на лікування новонародженої дитини.

Відтак суд визнав Дмитра Б. винним у вчиненні кримінального правопорушення. Йому призначили 340 тис. грн штрафу. Варто зазначити, що раніше за обвинуваченого внесли понад 214 тис. грн, які тепер суд зобовʼязав перерахувати на потреби ЗСУ. Також з обвинуваченого стягнуть понад 9 тис. грн процесуальних витрат. Вирок не можу бути оскаржений.