• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові прооперували 15-річного хлопця, який не міг відкрити рот через рідкісну хворобу

У Львові прооперували 15-річного хлопця, який не міг відкрити рот через рідкісну хворобу

Ця патологія зустрічається вкрай рідко. Наразі відомо про ще один описаний випадок в Україні

Хірурги Центру дитячої медицини, лікарні “Охматдит” успішно прооперували 15-річного хлопця, який не міг відкривати рот через рідкісний синдром Джейкоба. Про свій рідкісний діагноз підліток дізнався після травми шиї під час гри у футбол. Про це 30 вересня повідомили у лікарні.

“Родина з Львівської області. 15-річний Назар травмував шию, коли грав у футбол з друзями. Опісля травми мама повела хлопця до лікаря. Педіатр під час огляду зауважила, що хлопець недостатньо відкриває рот (лікарю треба було оглянути горлянку чи немає там гематом, оскільки при травмі шиї таке буває)”, — йдеться у повідомленні.

Рідкісний синдром Джейкоба

Після обстеження у вузьких спеціалістів хлопцю встановили діагноз - рідкісний синдром Джейкоба “Це таке аномальне подовження вінцевих відростків нижньої щелепи, вони блокують рухи щелепи і обмежують відкривання рота”, — розповідають медики.

Причина синдрому Джейкоба досі незʼясована, найімовірніше, цей процес запустила травма скронево-нижньощелепного суглоба, гіперактивність скроневого м'яза, ендокринні аномалії і генетичні зміни. Ця патологія зустрічається вкрай рідко. Наразі відомо про один описаний випадок в Україні, але у пацієнта був однобічний процес, йдеться у повідомленні.

“При односторонній формі помітною стає асиметрія обличчя, порушення прикусу, у нашого пацієнта процес був двосторонній, тому це не було так помітно, при двосторонньому процесі є обмежене відкривання рота і порушення руху суглобів”, — повідомили у лікарні. Цей стан небезпечний, а єдиний метод лікування синдрому Джейкоба - це складна операція.

“Помітила у сина стрибок у рості, за пів року він виріс з 1.63 м до 1.78 м. Можливо, саме за цей проміжок часу виникла проблема і з щелепою. Також помітила, що у сина змінився прикус. Синдром діагностували вже після того, як Назар вивихнув шию, коли грав у футбол, може, якби не травма, ми б не дізналися про проблему. Він у нас активний, любить спорт і велосипед. Я повела його до лікаря і ми почали обстеження. Після МРТ і КТ лікарі нам озвучили діагноз. Ми ще консультувалися у різних клініках, але нам всюди відмовляли в операції, ніде не могли нам допомогти”, - розповіла мама пацієнта.

Операція

У лікарні розповіли, що Назара і його рідні непокоїлися через можливі рубці на обличчі після операції. “Однак, наші хірурги запропонували інноваційне рішення - оперувати через малоінвазивний доступ”, — йдеться у повідомлені.

“Ми виконали двобічну остеотомію вінцевих відростків через рот, тобто у пацієнта не буде помітно рубців і шрамів у майбутньому. Усе пройшло успішно, пацієнт відразу після операції зміг відкрити рот повноцінно. Якщо раніше йому вдавалося відкрити рот лише на 1 см, то після операції уже на 3,5 см. Далі буде краще, адже Назар ще працює зі спеціальним девайсом, який допомагає щелепі нормально працювати і рубець не обмежує рухливість суглоба”, - розповів щелепно-лицевий хірург Центру, декан стоматологічного факультету ЛНМУ імені Данила Галицького Роман Огоновський. Хлопця вже виписали зі шпиталю.

Нагадаємо, нещодавно львівські лікарі успішно прооперували 10-річного хлопчика з рідкісною пухлиною яєчка.