• Головна
  • Новини Львова
  • Квадробери вже у Львові: що з цим робити і як батькам реагувати на нове захоплення дитини?

Квадробери вже у Львові: що з цим робити і як батькам реагувати на нове захоплення дитини?

Квадробери вже у Львові! Все більше і більше дітей у львівських школах стають квадроберами, більшість із них виявляють бажання стати частиною цього руху, імітуючи поведінку та рухи різних тварин. Це явище вже не лише привернуло увагу суспільства, але й викликає певне занепокоєння серед батьків, вчителів та навіть психологів. Але хто такі квадробери, що це за субкультура, які загрози вона може нести дітям та як батькам правильно реагувати на це захоплення дитини? Про це все LVIV.MEDIA зараз розповість.

Хто такі квадробери?

Квадробери — це люди (переважно діти), які імітують поведінку та рухи різних тварин, пересуваються на чотирьох кінцівках та використовують маски, вуха, хвости та інші атрибути, щоб максимально точно імітувати ту чи іншу тварину.

Але для чого все це потрібно? Відповідь проста: це рольова гра, яка поєднує веселощі з фізичними вправами.

Цей рух розвинувся на основі техніки пересування на чотирьох кінцівках, відомої як "квадробіка", яку популяризував японський спортсмен Кенічі Іто. Іто, надихнувшись спостереженням за мавпами, розробив техніку, що дозволяє людині ефективно використовувати всі кінцівки для пересування, яке підвищує швидкість та витривалість. Спочатку квадробіка була видом фізичної активності, але згодом трансформувалася в субкультуру, яку ми спостерігаємо зараз у Львові.

Як виникла сучасна субкультура квадроберів?

Сучасне квадроберство виникло в результаті популяризації соціальних мереж. Завдяки відео в TikTok та Instagram, де підлітки пересуваються на чотирьох кінцівках у масках і костюмах, цей тренд швидко став популярним серед дітей.

До речі, схожі "явища" існують в інших субкультурах, наприклад, у фурі — учасники цієї субкультури імітують антропоморфних мультяшних тварин, або теріантропів — людей, які вірять, що мають тваринну душу. Однак квадробери більш зосереджені саме на фізичній імітації тваринної поведінки.

Чому діти стають квадроберами?

Діти приєднуються до цієї субкультури з різних причин, але головна — бажання бути в тренді та стати частиною соціальної групи. Це просто модно, ось і все. Більшість дітей, які наслідують тварин, — це підлітки, а цей вік завжди пов'язаний з пошуком себе. Субкультура квадроберів дає можливість виразити свою індивідуальність. І не забуваймо, що це не просто гра — це ще й серйозний фізичний розвиток. Спробуйте побігати на чотирьох кінцівках, і ви одразу зрозумієте про що йде мова! Але завжди є своє "але" і це "але" — ризики.

Які загрози несе квадроберство для дітей?

Для дітей квадроберство — це перш за все розвага, але батькам варто знати й про ризики, яке несе із собою це захоплення:

  • Фізичні ризики: постійне пересування на чотирьох кінцівках може спричинити травми, зокрема навантаження на суглоби та хребет.
  • Соціальна ізоляція: діти, які занурюються в субкультуру квадроберів, можуть зіткнутися з нерозумінням з боку однолітків, що не підтримують такі захоплення. Це може призвести до булінгу дитини.
  • Психологічні проблеми: дитина може занадто "зануритися" у роль тварини та нашкодити своєму психологічному здоров'ю, ба більше відчуттю та сприйняттю реальності.
  • Небезпека на вулицях: у деяких містах уже були зафіксовані випадки, коли квадробери потрапляли у небезпечні ситуації. Наприклад, у Миколаєві квадробер збив велосипедиста під час своєї "прогулянки" на чотирьох кінцівках.

Як уникнути негативних наслідків квадроберства?

Для того, щоб уникнути деяких негативних наслідків квадроберства батькам варто дотримуватися кількох простих, але дійсно дієвих порад:

  1. Не варто відразу хвилюватися, якщо ваша дитина зацікавилась квадроберством — це просто новий тренд, мода. Сьогодні популярне одне, завтра популярне інше.
  2. Звертайте увагу, скільки часу дитина присвячує квадроберству. Перенасичення цією субкультурою також погано, особливо, коли дитина починає втрачати інтерес до інших занять.
  3. Залучайте дитину до інших активностей, наприклад: спорт, творчі заняття, гуртки допоможуть дитині знайти альтернативні способи самовираження.

Як реагувати батькам?

Якщо ваша дитина долучилася до квадроберів, перш за все не варто її сварити та засуджувати за це. Критика призводить до закритості та погіршення відносин між дитиною та батьками. Варто ставитися з розумінням до нового захоплення дитини та обговорити передчасно із нею можливі ризики. Будьте "відкритими" із дитиною без осуду та агресії, поясніть їй свої переживання та занепокоєння із цього приводу.

Пам'ятайте, що квадроберство — це сучасний тренд, один зі способів самовираження. З часом інтерес може згаснути, з'являться нові захоплення. Головне — це підтримка дитини у її самовираженості, водночас уважно стежте за можливими ризиками для її здоров'я та її соціального життя, щоб вона не втрачала інтерес до навчання та загального розвитку.