Львівські медики успішно прооперували дитину з рідкісною хворобою мокрих долонь

Досі більшість спеціалістів розводили руками й радили дитині навчитись жити з цією недугою

Фахівці дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова успішно прооперували шестирічну дитину з рідкісною хворобою мокрих долонь. Про це 27 вересня повідомила Львівська міська рада.

Коли тернополянці Вікусі Волошин було два роки, батьки вперше помітили, що в неї мокріють руки, особливо під час хвилювання. З часом виділень на долоньках ставало все більше, вода буквально текла – вже незалежно від емоційного стану дитини. Місцеві лікарі порадили більше позитивних емоцій та прописали спеціальний крем, який підсушує шкіру. Але через деякий час долоньки Віки знову ставали мокрими. А через постійну вологість на них утворювались тріщини, рани та бородавки.

Рідні дівчинки де тільки не шукали допомоги, але більшість спеціалістів розводили руками і радили навчитись жити з цим. А жити було складно. У садочку інші діти не хотіли брати Віку за руку, а вихователі сварили за мокрі пластилін, папір та олівці. «Навіть коли лунала повітряна тривога і всі спускалися до укриття, була така ситуація: усім подають руку, а Віці – ніхто», - з болем розповідає тато.

Одного дня з соціальних мереж мама дізналася, що львівські спеціалісти успішно виконали операцію дитині з такою ж проблемою, як у її донечки. Не зволікаючи, родина повезла Віку до Львова – у дитячу лікарню святого Миколая. Хірурги обстежили маленьку тернополянку і підтвердили: це дійсно те саме вроджене захворювання, з яким вони вже мали справу. Це пальмарний гіпергідроз, або простими словами – хвороба мокрих долонь. Зустрічається вона лише у 3% людей.

Колись медики випадково дізналися, що при перетині певних нервових корінців у грудній клітині людини, блокується робота потових залоз, які знаходяться на руках, шиї, голові та під пахвами. Саме це і допомагає нам хірургічно впоратись із хворобою мокрих долонь. Ми "блокуємо" саме ті нервові волокна, що відповідають за потовиділення в конкретній ділянці”, — розповів Олександр Калінчук, хірург, медичний директор дитячої лікарні святого Миколая.

Тож львівські спеціалісти взялися оперувати Віку. Під час втручання хірурги через сантиметровий розріз перетнули нервові волокна, які відповідають за стимуляцію потових залоз на ручках дитини. Операція тривала годину. Вже на наступний день після операції щаслива дівчинка зліпила омріяну картину з пластиліну і подарувала її своєму лікарю-рятівнику.