• Головна
  • Новини Львова
  • Блогер зі Львова Остап Стахів передавав ворогу локації ЗСУ: йому оголосили нову підозру

Блогер зі Львова Остап Стахів передавав ворогу локації ЗСУ: йому оголосили нову підозру

Під час одного зі своїх прямих ефірів у соцмережах, Остап Стахів публічно озвучив точну локацію розташування одного з підрозділів українських захисників

Служба безпеки України, прокуратура та Національна поліція зібрали доказову базу на нові злочини львівського блогера Остапа Стахіва, який раніше отримав підозру за спроби захоплення державної влади в Україні. Про це 25 вересня повідомили в Управлінні СБУ у Львівській області.

“За декілька місяців до початку повномасштабної війни фігурант підбурював людей влаштовувати масові заворушення та захоплювати держустанови під виглядом “руху антивакцинаторів””, — йдеться у повідомленні Служби безпеки України.

Вже у статусі обвинуваченого, під час повномасштабного вторгнення Росії, Остап Стахів продовжив антиукраїнську діяльність. ”Через власні акаунти в соцмережах він розповсюджував деструктивний контент. Він стверджував, що російську збройну агресію нібито спричинили “треті країни”, які “спровокували” Москву до повномасштабного вторгнення в Україну”, — йдеться у повідомленні.

Також, під час одного зі своїх прямих ефірів у соцмережах, Остап Стахів публічно озвучив точну локацію розташування одного з підрозділів українських захисників, чим наразив їх на небезпеку.

Окрім цього він організував онлайн-курси, на яких, серед іншого, навчав своїх послідовників протидіяти мобілізації в Україні. Вартість навчання становила 7 тис. грн з одного слухача. Після завершення курсів він обіцяв своїм клієнтам посвідчення журналістів міжнародного зразка.

“Втім, замість обіцяних документів, він видавав «випускникам» фіктивні посвідчення місцевої газети, яка втратила акредитацію ще навесні цього року”, — йдеться у повідомленні.

Повідомлення про підозру Остапу Стахіву
Повідомлення про підозру Остапу Стахіву
Повідомлення про підозру Остапу Стахіву
Повідомлення про підозру Остапу Стахіву

У поліції Львівської області уточнили, що 39-річний Остап Стахів називав себе “керівником” газети, яка не мала акредитації. Оплату за навчання слухачі повинні були переказати на рахунок іншої правозахисної організації, засновником якої також був Стахів.

Правоохоронці задокументували кілька фактів незаконної діяльності Стахіва, а під час санкціонованого обшуку в його помешканні та авто поліцейські виявили та вилучили два телефони, ноутбуки, фейкові посвідчення, документи громадських організацій, виписки з банківських рахунків.

Йому повідомили про підозру за двома статтями Кримінального Кодексу України:

  • ч.1 та ч. 2 ст. 190 (шахрайство);
  • ч. 2 ст.114-2 (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Вирішують питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Нагадаємо, обшуки у помешканні Остапа Стахіва проводили у середу, 25 вересня. Раніше LVIV.MEDIA вже писав про діяльність Остапа Стахіва.