У Львові правоохоронці оголосили про підозру скандальному Остапу Стахіву

Остап Стахів — відомий львівський провокатор, антивакцинатор, який просуває російські наративи в Україні

У середу, 25 вересня, прокуратура та СБУ повідомили про підозру 39-річному провокатору та псевдоактивісту Остапу Стахіву. Джерела в правоохоронних органах уточнили LVIV.MEDIA, що вдома в Остапа Стахіва тривають обшуки, проте самого провокатора не затримували.

Обшуки та слідчі дії вдома

Першими про затримання повідомив сайт ZAXID.NET. Однак як уточнили LVIV.MEDIA, Стахіва не затримували фізично. Остапу Стахіву приготували дві підозри — одна за шахрайство через виготовлення фальшивих посвідчень журналіста, її вже оголосили. Ще одну правоохоронці не зачитали, тому наразі інформації про неї нема. Фото з місця слідчих дій опублікував блогер Ігор Лачен.

Прокуратура та СБУ на цей момент проводять слідчі дії за місцем проживання Стахіва. Самого псевдоактивіста не затримували, однак сьогодні у середу, 25 вересня, суд таки обере йому запобіжний захід.

Хто такий Остап Стахів

39-річний Остап Стахів уродженець Ходорова. У 2005 році він очолив осередок партії “Свобода” в Жидачеві, Львівської області. У 2007 році балотувався за списком партії до Верховної Ради, але його зняли з реєстрації, бо він не зазначив джерела доходів. Вже у 2008 році Стахів покинув партію. Після цього він проводив мітинги проти незаконної забудови, блокував дороги, влаштовував акції “за права простих людей” і знов намагався потрапити в політику — очолював Львівський міський осередок “Української партії”. Згодом Стахів намагався стати частиною партії “Батьківщина”, але врешті у 2012 заснував свій проєкт — громадську організацію “Ідея нації”. За роки свого існування вона розрослась у структуру з осередками в декількох регіонах України. У 2013 році Стахів балотувався у Львівську обласну раду від “Української республіканської партії”, а у 2014 році — у парламент, втім безрезультатно.

У 2019 році Стахів влаштовував акції проти закону про приватизацію землі й виступав проти забудови Львова. З початком пандемії Covid-19 львівський провокатор зайняв позицію активного антивакцинатора. Він заявляв, що хвороба вигадана й закликав не вакцинуватися та не одягати маски. Стахів створив ГО “Права людини” та оголосив себе “народним мером Львова”. Згодом він почав  роздавати всім охочим журналістські посвідчення. Саме посвідчення Стахів використовує, коли влаштовує провокації у лікарнях чи у відділках поліції. До того ж у 2020 році Стахів намагався стати мером Львова. З початком повномасштабної війни Остап Стахів почав перешкоджати діяльності ТЦК та СП. Він розповсюджував фейкову інформацію про нібито незаконні дії працівників ТЦК.

З 2023 року Остап Стахів організовував платні псевдожурналістські курси. По закінченню курсу учасники отримували посвідчення журналіста які, втім були фейковими, адже Нацрада скасувала реєстрацію декількох псевдомедіа, які очолював Стахів. До слова, курси львівський провокатор організовував з київським проросійським блогером Жаном Новосельцевим, якому в липні 2024 року СБУ повідомила про підозру за статтею про перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань. Також Остап Стахів товаришував з херсонським колаборантом Кирилом Стремаусовим, який після окупації Херсона перейшов на бік російських окупантів і очолював один з місцевих органів влади. До слова, Стремоусов загинув в листопаді 2022 року внаслідок ДТП.