У Львові 7-річному хлопчику лікарі видалили пухлину, яка деформувала палець

Пухлину видалили разом із частиною кістки

Львівські лікарі врятували 7-річного хлопчика від пухлини на пальчику. Маленька чорна пляма під нігтиком дитини виявилася серйозним захворюванням, яке деформувало кістку. Про це 23 вересня повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Перший діагноз: доброякісна пухлина

Спершу батьки маленького Ярослава Саули з Вінниці думали, що чорна пляма на пальчику хлопчика – це звичайний забій. Коли Ярославу було 3 роки, батьки помітили темні смужки на нігті великого пальця правої руки. Вінницькі медики діагностували невус — доброякісне утворення. Тоді пухлину видалили.

Однак через 4 роки хвороба повернулася. Палець знову почорнів і почав деформуватись. Мама Ярослава звернулася за допомогою до лікарів у Львові. Після обстеження виявилося, що пухлина розрослася на кістці пальця, через що хлопчик вже не міг рухати кистю руки через біль.

“Під час втручання хірурги повністю видалили пухлину, а з нею – і частину кістки. На момент втручання розмір новоутвору сягав уже понад 1,5 сантиметри! Тож на місці, де була пухлина, утворився дефект. Тобто бракувало невеликої частинки пальчика, а здорова кістка була оголеною. Аби закрити її шкірою, наші хірурги виконали лоскутну пластику. Вони зробили геометричні розрахунки, викроїли шкіру з різних частинок пальця дитини і перекрили дефект”, — пояснили медики.

Нагадаємо, у Львові успішно прооперували 17-річного хлопця з рідкісною патологією. Також львівські лікарі ампутували ногу 21-річному хлопцю через рідкісну інфекцію, яка поступово руйнувала кістку. Пацієнт протягом семи років намагався вилікувати хворобу, але після численних невдалих операцій єдиним порятунком стала ампутація.