Львівська міськрада оплатить майже 2 млн грн трьом громадам за прийом сміття

Бориславська, Буська та Стрийська міські ради отримають субвенції

У вівторок, 3 вересня, виконком Львівської міськради ухвалив рішення про надання субвенцій трьом місцевим радам, які приймають тверді побутові відходи з Львівської громади.

Рішення прийняли на підставі законів України та меморандумів між Львівською міською радою та радами Борислава, Буська та Стрия. Саме у ці три міста протягом кількох років вивозили сміття. Суму виплат встановлювали враховуючи обсяги прийнятих відходів. Найбільшу субвенцію майже 2 млн грн отримає Стрийська міська рада.

Скільки виплатять громадам:

  • Бориславській міській раді – 37 448 тис. грн
  • Буській міській раді – 152 тис. грн
  • Стрийській міській раді – 1 млн 704  тис. грн.

Нагадаємо, сміття зі Львова приймають три міста Львівської області: Борислав, Стрий і Буськ. Це пов’язано з тим, що власного сміттєзвалища Львів не має, адже Грибовицьке сміттєзвалище, яке діяло з 1957 року, закрили. Полігон до цього протягом десяти років діяв незаконно, і був переповнений сміттям. Однак зі Львова продовжували туди звозити відходи, аж допоки у 2016 не трапилась пожежа, на якій загинули рятувальники. Після цього полігон остаточно закрили.

Також зазначимо, що з 1 жовтня 2024 року Бориславське сміттєзвалище припинить приймати сміття з міста Львова. Це пов'язано з закінченням дії договору оренди між Бориславською міською радою та ТзОВ "Грінера Борислав", яке протягом трьох років відповідало за експлуатацію полігону.