Львівська міськрада відсудила у забудовника 12 млн грн пайового внеску

ТзОВ “Провесінь Агроінвест” сплатило менше ніж 10% обумовленого внеску

Господарський суд Львівської області розглянув позов Департаменту економічного розвитку Львівської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю “Провесінь Агроінвест” про стягнення заборгованості. Йдеться про 12 млн грн пайового внеску. Рішення було оприлюднене 26 серпня в Єдиному державному реєстрі.

Забудовник сплатив частину пайового внеску

Як встановив суд, між Департамент економічної політики ЛМР і ТзОВ “Провесінь Агроінвест” у липні 2017 році був укладений договір про пайову участь. Згідно з умовами договору, підприємство, яке було замовником будівництва житлового комплексу на вул. Тракт Глинянський, 153, зобов`язувалось сплатити пайовий внесок у створення і розвиток інфраструктури. Загальна сума внеску — 12,8 млн грн. Але з обумовленої суми підприємство оплатило тільки 850 тис. грн

До слова, пайовий внесок — це плата, яку вносили замовники будівництва загальною площею понад 300 кв. м. У 2021 році парламент повністю скасував обов’язок для забудовників сплачувати пайовий внесок, однак зазначив, що усі договори, які були підписані до 1 січня 2020 року вважаються дійсними та мають чинність до моменту їх повного виконання. ТзОВ “Провесінь Агроінвест” подавало до суду зустрічну позовну заяву про скасування договору, посилаючись на те, що будує соціальну інфраструктуру для житлового комплексу. Зокрема, спортивні майданчики, дитячі садки і школу. Але компанія не надала доказів, які б засвідчували будівництво інфраструктури. Суд не задовольнив зустрічний позов

Відтак суд зобовʼязав стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “Провесінь Агроінвест” 12 млн грн на користь Департаменту економічного розвитку Львівської міської ради й 180 тис. грн судового збору.

Нагадаємо, ТзОВ “Провесінь Агроінвест” будувало на вулиці Тракт Глинянський, у Львові, корпус гімназії “Провесінь”. З фінансових причин роботи зупинили у 2022 році. Станом на липень 2024 року об’єкт збудували приблизно на 35%. Загальна площа корпусу – близько 2700 кв. м.

В аналітичному порталі YouControl вказано, що ТзОВ “Провесінь Агроінвест” має трьох власників. По 18 % компанії володіють ТзОВ “Будівельна компанія “Нове місто” та інвестиційний фонд “Скриня” ТзОВ "Компанія управління активами "Приват Капітал". 64% підприємства належать і вирішальний вплив належать Тарасу Квасниці.