В центрі Львова впав запряжений в карету кінь: мерія скликає робочу групу

Зоозахисники вимагають не використовувати тварин заради прибутку

У вівторок, 27 серпня, у Львівській міській раді відбудеться засідання спеціальної робочої групи, яка розгляне обставини скандальної ситуації, яка сталася на проспекті Свободи. 26 серпня там впав кінь, запряжений у карету, що катає вулицями Львова усіх охочих. Про це повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Щодо випадку з конем, який стався вчора ввечері у Львові. Перевіряємо всю інформацію (відео з камер). Також поспілкувалися із власницею тварин. Сьогодні буде скликано спеціальну робочу групу щодо цього випадку. Деталі повідомимо згодом", — зазначив чиновник.

Скандал спровокувала публікація у Facebook в групі “Гаряча лінія Львів” допису користувачки Христини Машакевич, яка розповіла про те, як 26 серпня на проспекті Свободи знепритомнів кінь, що возив карету з пасажирами. Користувачка вважала, що це сталося через нещадну експлуатацію тварини.

Коні цілий день перебувають на сонці, без води, у середовищі, яке їм абсолютно не підходить. Вони стресовані, експлуатовані та отримують неналежне ставлення”, — заявила Христина Машакевич. На її думку, потрібно припинити використовувати коней в центрі міста як з гуманних, так і з санітарних міркувань.

Натомість підприємство “Каретний двір”, яке й проводить кінні мандрівки у Львові, заперечило інформацію про негуманне використання тварин та їхню надмірну експлуатацію під час спекотної погоди. “Стався неприємний інцидент під час вечірньої прогулянки каретою. Одна з наших коней, Луна, випадково заплуталася в упряжі. Щоб її звільнити, довелося розщепнути упряж, яку вона притиснула своєю масою, що могло виглядати тривожно на відео”, — запевнили на підприємстві. У “Каретному дворі” кажуть, що їхні коні отримують найкращий догляд є чистими і ситими.

Як розповіла у коментарі LVIV.MEDIA власниця “Каретного двору” Валентина Банас, яка фігурує на оприлюдненому відео, по буднях коні виїжджають у місто лише о 17:00-18:00, коли спадає спека, і обов’язково мають з собою воду. А тому претензії зоозахисників щодо неналежного утримання тварин вона вважає необґрунтованими.

На тому місці працює багато відеокамер і якщо їх переглянути, то буде видно, що вчора я привезла з собою чотири 12-літрові бутлі з водою. Коні в нас доглянуті, напоєні і це видно за їхнім зовнішнім виглядом. Кінь, який відчуває спрагу і має зневоднення, дуже швидко худне. Натомість мої коні доглянуті і зовсім не худі”, — заявила Валентина Банас.

Остаточну крапку у цій ситуації, очевидно, повинно поставити міська влада.

Нагадаємо, що 2019 року у центрі Львова сполохані гучним звуком коні винесли карету на лавку з людьми. Травму отримала 15-річна дівчина. Також постраждав візник, який управляв каретою.