• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові лікарі провели унікальну операцію з видалення аневризми у єдиній нирці пацієнта

У Львові лікарі провели унікальну операцію з видалення аневризми у єдиній нирці пацієнта

В усьому світі провели лише 9 подібних операцій

Львівські лікарі успішно прооперували пацієнта із вродженою єдиною ниркою, у якій виявили аневризму. Аневризма розміром 2 см могла розірватися і 33-річний чоловік помер би, втративши єдину нирку. Медики провели операцію, яку не проводили в Україні ще жодного разу. Ба більше, схожих втручань у світі було всього дев’ять. Про це повідомили у понеділок, 26 серпня, у Львівській обласній клінічній лікарні.

Аневризма загрожувала життю пацієнта

За словами медиків, аневризму у воротах гілки ниркової артерії у 33-річного Євгена з Луцька виявили ще в рідному місті. Тоді ж направили до Львова, де медики взялися оперувати пацієнта з єдиною ниркою. Медики зазначають, що утворення загрожувало життю пацієнта.

“Аневризму потрібно було видаляти, адже в будь- який момент вона могла розірватися, стінки судини були дуже тонкими, наслідки були б надто важкими( втрата єдиної нирки і загроза життю молодої людини). Ми готувалися, добре, що поруч зі мною професійна команда. Ми продумали два варіанти оперативного втручання: аутотрансплантація (нирку виймають, заморожують, тоді видаляють аневризму, проводять реконструкцію судин і ставлять нирку на місце ) чи методика In situ (видалити аневризму, не виймаючи нирку),” — зазначив судинний хірург Ігор Кобза.

Фото: Львівська обласна клінічна лікарня
Фото: Львівська обласна клінічна лікарня
Фото: Львівська обласна клінічна лікарня

Унікальна операція пройшла успішно

За словами медиків, другий варіант був складнішим для лікарів, однак менш травматичним для пацієнта. Зрештою, вирішили працювати In situ. “Аневризма була спаяна з венозними судинами і їх пошкодження могло спровокувати кровотечу, яку в цьому місці зупинити непросто, а ще аневризма могла б розірватися від найменшого дотику. Також усі тканини навколо аневризми були запалені та змінені, що безсумнівно ускладнювало нашу роботу в операційній,” — додали у лікарні. За понад три години аневризму успішно видалили і єдину нирку Євгена вдалося врятувати.

Нагадаємо, нещодавно львівські лікарі врятували руку 5-річного хлопчика від некрозу. Раніше медики у Львові врятували 16-річного юнака, в якого відмовили органи після купання в річці.