Львівський художник відсудив у приватної клініки 130 тис. грн за свої картини

Митець уклав договір про передачу авторських прав на картини, однак медцентр не сплатив гроші, пояснивши це скрутним матеріальним становищем

Господарський суд Львівської області задовольнив позов художника Анатолія Жука про стягнення з медцентру Святої Параскеви 130 тис. грн за невиконані умови договору. Медцентр купив права на серію картин митця, однак не виплатив йому обумовлену суму. Згодом повернув картини художнику і просив розірвати договір, пояснивши таке рішення скрутним матеріальним становищем. Рішення суду оприлюднили 15 серпня у Єдиному державному реєстрі.

Медцентр придбав права на картини за 4,7 тис. доларів

За матеріалами справи, 27 грудня 2023 року ФОП Анатолій Жук уклав договір з ТОВ “Медичний центр Святої Параскеви” про передачу майнових прав на серію з чотирьох картин під назвою Intersection. У рішенні суду зазначено, що митець передав майнові права на картини медцентру за 4 700 доларів. Відтак щомісяця відповідач мав сплачувати близько тисячі доларів. За три місяці з дня підписання договору художник не отримав від центру ні гривні. Відтак Анатолій Жук скерував медцентру претензію.

Замість того, щоб сплатити гроші — медцентр повернув митцю серію картин, пояснивши відсутність оплати скрутним матеріальним становищем. Після того, як Анатолій Жук звернувся до суду, приватна клініка подала зустрічний позов, у якому попросила розірвати договір. Суд відхилив цю вимогу: “Підприємницька діяльність передбачає певні ризики, тому сам факт скрутного матеріального становища не може слугувати підставою для розірвання договору. Крім того, вказаний лист вказує на те, що позиція викладена у зустрічній позовній заяві є надуманою, не підтверджена жодними доказами, носить виключно технічний характер, оскільки не спрямована на досягнення дійсного результату”.

Художник має отримати заборговані гроші

Суд встановив, що медцентр заборгував 133 449 грн художнику, порушивши умови договору. Крім того, нарахував 3% річних від простроченої суми і зазначив, що оскільки медичний центр не здійснив жодної виплати, перехід виключних майнових прав на твір до центру не відбувся згідно з умовами договору. Тобто твори й надалі належать художнику.

Відтак позов художника задовольнили і суддя ухвалив стягнути з ТОВ “Медичний центр Святої Параскеви” на користь Анатолія Жука 133 917 грн заборгованості та ще 2 422 грн судового збору. Рішення ще можна оскаржити в апеляційному порядку.

LVIV.MEDIA звернувся до Анатолія Жука по коментар, однак митець відмовився розповідати про обставини справи. До слова, Анатолій Жук є викладачем живопису та аспірантом Львівської національної академії мистецтв.

Львівські голуби. Автор: Анатолій Жук
Львів Автор: Анатолій Жук
Вежа. Автор: Анатолій Жук
Політ. Автор: Анатолій Жук

Нагадаємо, керівника львівської стоматологічної поліклініки №4 оштрафували за невчасну виплату зарплати. Крім того, нещодавно оштрафували директора львівської компанії-перевізника за порушення закону про працю, через яке помер водій під час відрядження.