Що чекає на школярів Львова у новому навчальному році: інновації та безпека

Як зміниться освіта у Львові та які нововведення приготували для учнів на новий навчальний рік розповів начальник міського управління освіти Андрій Закалюк

Напередодні нового навчального року начальник управління освіти Львівської міської ради Андрій Закалюк розповів про низку нововведень, які планують запровадити в школах міста вже з цього навчального року.

Навчальний рік у Львові розпочнеться 2 вересня. Цього ж дня святкування початку навчального року влаштують лише для дітей, які йдуть у перший клас. Їх — 7 тис. 600 дітей. “Жодних масштабних святкувань початку навчального року ми не рекомендуємо”, — зазначив Андрій Закалюк.

Учні усіх інших класів матимуть повноцінний навчальний день. Темою першого уроку буде “Стійкість: не легко, але рухається”. “Говоритимуть про стійкість в економіці, війську, психології та повсякденному житті”, — розповів начальник управління освіти Львівської міської ради.

Офіцер служби освітньої безпеки

У 25 школах Львова цього року почнуть працювати офіцери служби освітньої безпеки. “Це будуть поліцейські, основною функцією яких буде безпека школи та освітнього процесу”, — зазначив Андрій Закалюк. Вони слідкуватимуть зокрема і за безпекою входу до школи.

Кнопка безпеки

У Львівському управлінні освіти хочуть запровадити в електронному щоденнику “кнопку безпеки”. Учні анонімно зможуть звернутися із повідомленням про булінг чи психологічне насилля.

Центри патріотичного виховання

У Львівських школах цьогоріч відкриють ще чотири центри патріотичного виховання. Нові центри з’являться у Дублянському ліцеї, у школах №49 та № 84 та у школі “Гроно”. Десять центрів вже функціонують при школах Львова. Тут також на вихідних будуть проводити навчання для мешканців Львова.

Уроки за мотивами фільмів

“Ми хочемо розробити для учнів старших класів уроки за мотивами фільмів. Наші діти дивляться фільми та серіали. Діти цим цікавляться. Ми хочемо зробити це частинкою навчального процесу.Для того, щоб діти цікавилися історією кінематографа”, — зазначив Андрій Закалюк.

Програма з читання

Ми хочемо відзначати дітей, які багато читають. Користуючись додатком, діти відповідатимуть на питання, отримують бали та винагороди. Таким чином ми хочемо “розчитати” дітей”, — розповів Андрій Закалюк. Цей проєкт в першу чергу розрахований на дітей початкових класів.

Гончарні майстерні

У Львові у кожному районі міста на базі шкіл планують створити мережу гончарних майстерень. “Вже є дві такі школи. Протягом навчального року їх відкриють у кожному районі”, — зазначив Андрій Закалюк. Відвідувати гончарні майстерні зможуть не лише учні шкіл, де відкриють майстерню, а також діти з інших шкіл.

Діти опікуватимуться парками та озерами

Школярі будуть опікуватися чи парком, чи частиною лісу. А також водоймами, які розташовані поблизу шкіл”, — зазначив начальник управління освіти Львівської міської ради. Андрій Закалюк розповів, що в межах цього проєкту будуть не лише опікувалися водоймами, але й на практиці вивчати та досліджувати їх — брати аналізи води, знайомитися з рослинністю.

Гід з професій

У двох школах Львова працюватимуть гіди по професії. “Це будуть люди, які займатимуться профорієнтацією. Вони організовуватимуть екскурсії на підприємства для того, щоб учні школи могли ознайомитися на практиці з різними професіями”, — розповів Андрій Закалюк.

Зустріч директорів з учнями

В управлінні освіти Львова рекомендують директорам шкіл проводити зустрічі з учнями. Це мають бути зустрічі про навчання та життя школи. “Протягом року сотні учнів зможуть поспілкуватися з директором. Якщо директори будуть комунікувати з учнями учні зможуть зрозуміти, що в кабінеті директора тобі не лише кажуть, що ти щось зробив не так”, — зазначив Андрій Закалюк.

Діти з особливими освітніми потребами зможуть займатися плаванням у школах

Цього року в школах, де є басейни, запрацює також програма плавання для дітей з особливими освітніми потребами. За словами керівника управління освіти Львова Андрія Закалюка, з нового навчального року спільно з фахівцями інклюзивно-ресурсних центрів міста буде проведено навчання для інструкторів з плавання, після чого й почнуть проводити самі заняття. До слова у школах Львівської громади навчається близько тисячі дітей з особливими освітніми потребами.