У Львові затвердили нові тарифи на теплоенергію: що змінилося?

Зміни не впливають на тариф тепла і гарячої води для мешканців

У вівторок, 13 серпня, виконком Львівської міської ради затвердив нові тарифи на виробництво теплової енергії з використанням альтернативних джерел енергії для чотирьох підприємств міста. У їхніх котельнях встановили теплові насоси, які вироблятимуть тепло без використання газу, тому необхідно змінити прорахунки.

Що змінилося

За словами, директора ЛМКП "Львівтеплоенерго" Олександра Одинця, для мешканців Львова жодного підвищення тарифу на тепло і гарячу воду не буде. Це пов'язано з чинним в Україні мораторієм на підвищення тарифів для населення під час воєнного стану. Нові тарифи стосуються лише чотирьох котелень ЛМКП "Львівтеплоенерго", де встановили теплові насоси для виробництва тепла без використання газу.

Зміни торкнулися ЛМКП "Львівтеплоенерго", ТзОВ "Веттепло", ТзОВ "Рівне Тепло Транс Сервіс" та ТзОВ "Теплоінвестсервіс". Для ЛМКП "Львівтеплоенерго" встановлено тарифи лише на виробництво теплової енергії з альтернативних джерел грн за 1 Гкал без ПДВ: 1759,71 грн для населення та 3041,68 грн для бюджетних установ.

Для інших трьох підприємств встановлено такі тарифи на теплову енергію:

  • Для населення: 2289,29 грн за 1 Гкал без ПДВ
  • Для бюджетних установ: 3726,51 грн за 1 Гкал без ПДВ

Однак, на період дії воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення для населення діятиме пільговий тариф - 1673,12 грн за 1 Гкал без ПДВ. Тарифи для цих підприємств включають виробництво, транспортування та постачання теплової енергії:

  1. Виробництво теплової енергії:
    • Населення: 1759,71 грн (1260,71 грн під час воєнного стану)
    • Бюджетні установи: 3041,68 грн
  2. Транспортування теплової енергії:
    • Населення: 506,96 грн (393,95 грн під час воєнного стану)
    • Бюджетні установи: 649,59 грн
  3. Постачання теплової енергії:
    • Населення: 22,62 грн (18,46 грн під час воєнного стану)
    • Бюджетні установи: 35,24 грн

Для ТзОВ "Теплоінвестсервіс" є невелика відмінність у тарифі для населення під час воєнного стану — він становить 1279,17 грн за 1 Гкал без ПДВ, а транспортування теплової енергії для населення у цей період не тарифікується.

Нові тарифи стосуються лише внутрішніх розрахунків підприємств і не змінять вартості послуг для населення Львова. Тарифи встановлено для розрахунку економічно обґрунтованих цін на теплову енергію на 2024-2025 роки відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України. Нагадаємо, 6 серпня за рішенням виконкому у Львові підвищили плату за вивіз сміття. Ціна за вивезення сміття зросте в середньому на 15-35 грн. Зростання залежить від площі квартири.