У Львові спільників експомічника депутата облради судили за переправу ухилянтів

Обоє обвинувачених отримали іспитові терміни

Галицький районний суд Львова судив колишнього працівника Львівської обласної ради Юрія Юревича та засновницю благодійного фонду “Зерно віри” Ярину Сподар за участь у злочинній схемі з переправлення ухилянтів за кордон. Зловмисники разом зі спільниками, зокрема експомічником депутата облради Олександра Ганущина Андрієм Тупісом, за хабарі вносили дані військовозобов’язаних у систему “Шлях”. Суд визнав обох обвинувачених винними, проте замінив ув’язнення іспитовим терміном, йдеться у вироку, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

За матеріалами справи, у серпні 2023 року Юрій Юревич, який на той час працював у Львівській облраді, організував злочинну групу, щоб заробити на переправленні ухилянтів. До справи він залучив кількох спільників, зокрема Ярину Сподар та експомічника депутата Львівської облради Олександра Ганущина Андрія Тупіса. Юрій Юревич займався пошуком потенційних клієнтів, забезпечував внесення їхніх даних у систему “Шлях” та давав чоловікам поради щодо успішного виїзду. Він також давав вказівки своїм спільникам та розпоряджався грішми, отриманими від ухилянтів. Натомість співучасники експрацівника облради вели перемовини з клієнтами та займалися передачею грошей і документів.

Правоохоронцям вдалося задокументувати кілька таких угод між групою зловмисників та військовозобов’язаними. Зокрема у серпні 2023 року Ярина Сподар зустрілася із клієнтом у ТЦ “Форум”, отримала від нього 4500 доларів та копії документів, необхідних для внесення даних у систему “Шлях”. Після зустрічі зловмисниця спустилася на підземну парковку, де передала копії та частину грошей одному зі спільників.

На судовому засіданні обвинувачені Юрій Юревич та Ярина Сподар повідомили, що уклали з прокурором угоду про визнання вини, в якій підтвердили свою участь в організації незаконного переправлення людей через кордон. Галицький районний суд Львова визнав їх обох винними та призначив покарання у п’ять років позбавлення волі, яке замінив іспитовим терміном. Для Юрія Юревича іспитовий строк триватиме три роки, а для його спільниці — один рік. Цей вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку.

До слова, експомічника депутата Львівської облради Олександра Ганущина Андрія Тупіса затримали у листопаді 2023 року. Вже у березні 2024 року зловмисника судили — суд призначив йому 180 тис. грн штрафу та рік іспитового терміну.