У Львові судили чоловіка за підрив BMW гранатою

Колишній військовий привіз гранату Ф-1 з-під Бахмута і підірвав нею автомобіль

Залізничний районний суд Львова визнав винним колишнього військовослужбовця Григорія П. у незаконному зберіганні гранати й в умисному знищенні майна. Чоловік підірвав BMW гранатою Ф-1, йдеться у вироку, який оприлюднили 1 серпня в Єдиному державному реєстрі.

Хотів помститися

Суд встановив, що ексвійськовий Григорій П. в період з березня по листопад 2022 року знайшов ручну оборонну гранату Ф-1 під час виконання бойового завдання поблизу Бахмуту, Донецької області. В грудні 2022 року обвинувачений взяв із собою гранату, пішки пішов до невказаного місця і підірвав чужий білий BMW. Зловмисник зробив саморобний пристрій дистанційного підриву, після чого підірвав автомобіль і зник. Його затримали тільки у 2024 році.

З мотивів помсти, використав заздалегідь підготовлену та заховану неподалік ручну оборонну гранату Ф-1, яка за допомогою пластикових стяжок чорного кольору кріпилася до фрагментів металу циліндричної форми скріплених між собою липкою стрічкою, а замість чеки використовувалася металева булавка з прив`язаним до неї відрізком рибальської мотузки, яка містилась у поліетиленовому пакеті. Умисно розмістив поряд із заднім лівим колесом пакет з гранатою, розмотуючи мотузку відійшов на безпечну відстань, звідки потягнув за вільний кінець мотузки чим привів у дію гранату” — йдеться у вироку.

Між прокурором Львівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону та обвинуваченим Григорієм П. та його адвокатом була укладена угода про визнання винуватості. Григорій П. на суді підтримав підписану угоду і повністю визнав свою провину.

Відтак суд визнав винним Григорія П. у вчиненні двох кримінальних правопорушень. Йому призначили три роки і один місяць позбавлення волі. Строк відбування покарання почали рахувати з 12 квітня 2024 року, тобто з дня його фактичного затримання. Також суд зобовʼязав стягнути з обвинуваченого близько 70 тис. грн за проведення судових експертиз. Вирко може бути оскаржений.