• Головна
  • Новини Львова
  • Приватна фірма через суд змусила міськраду Львова продовжити оренду землі під магазин

Приватна фірма через суд змусила міськраду Львова продовжити оренду землі під магазин

Міськрада не продовжувала оренду, бо фірма не відмовилась від права власності на будівлю

Господарський суд Львівської області зобов’язав Львівську міськраду укласти з приватною фірмою договір оренди землі. ТОВ "Ромзен" два роки орендувало ділянку під магазин, але на звернення продовжити оренду не отримала відповіді. Про це йдеться у рішенні суду, опублікованому в Єдиному державному реєстрі.

Міськрада вимагає скасувати право власності на магазин

За даними справи, ТОВ "Ромзен" орендує ділянку для магазину на вулиці Дністерській 1-а. Договір оренди був укладений ще у листопаді 2021 року на два роки. За його умовами, орендар мав переважне право укласти договір на новий строк. За місяць до закінчення оренди, фірма надіслала міській раді лист з проханням продовжити її та запропонувала проєкт нового договору. Однак у мерії не відповіли на це звернення. Не отримавши відповіді, ТОВ "Ромзен" продовжує користуватися ділянкою і сплачувати оренду. Компанія звернулась до суду з проханням визнати чинним новий договір оренди, аргументуючи свою позицію тим, що вони дотрималися всіх вимог закону, а міська рада проігнорувала свій обов'язок.

У міськраді стверджували, що надали компанії ділянку в оренду за умови, що ТОВ "Ромзен" мала протягом трьох місяців звернутися щодо скасування права власності на будівлю, розташовану є на цій землі. Цю умову внесли до ухвали міськради про надання підприємству землі в оренду. Однак товариство не виконало цієї умови, тож мерія вважає, що ухвала про оренду втратила чинність і подала окремий позов про скасування права власності ТОВ "Ромзен" на будівлю.

Суд визнав дійсним новий договір оренди на 5 років

Представник ТОВ “Ромзен” наполягав, що підприємство добросовісним орендарем, не має заборгованості з оренди, і що питання власності на будівлю не повинно впливати на продовження оренди землі. Через це компанія двічі зверталася до міської ради з проханням продовжити договір оренди, але на обидва звернення міська рада відповіла відмовою, пояснюючи це невиконанням умови про скасування права власності на будівлю.

Суд задовольнив позов ТОВ "Ромзен" та визнав укладеним компанією новий договір оренди землі. Згідно з ним, термін оренди становить 5 років з правом поновлення. Орендна плата встановлена у розмірі 37 375,90 грн на рік, що складає 10% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

За даними аналітичної системи YouControl ТОВ "Ромзен" створене у Львові 14 років тому та займається роздрібною торгівлею в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Власниками фірми є Дошак Юлія та Дошак Уляна.