• Головна
  • Новини Львова
  • Екскерівницю райвідділу освіти Львова Лілію Герус підозрюють у хабарництві на тендерах

Екскерівницю райвідділу освіти Львова Лілію Герус підозрюють у хабарництві на тендерах

Вдома у посадовиці знайшли понад мільйон гривень

Колишню керівницю відділу освіти Шевченківського та Залізничного районів Львова Лілію Герус підозрюють у хабарництві. Галицький районний суд обрав їй запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Про це йдеться в ухвалах слідчого судді, на які звернуло увагу видання Zaxid.net.

Суд відправив Лілію Герус під нічний домашній арешт до 22 вересня

За даними слідства, у 2023-2024 роках Герус отримувала хабарі від підприємців, які вигравали тендери на постачання харчів для шкіл. Особливу увагу слідчих привернули угоди з підприємицею Іриною Баландюх. Відділ освіти уклав з нею 13 договорів на загальну суму 12,7 млн грн. Правоохоронці вважають, що Герус отримувала хабарі від Баландюх за перемогу в тендерах і давала вказівки підлеглим готувати тендерну пропозицію на користь саме цієї бізнесменки.

Лілію Герус затримали 15 травня 2024 року під час отримання 35 тис. грн хабаря. Під час обшуків у неї вдома вилучили близько 1,3 млн грн, з яких вона змогла підтвердити легальне походження лише 160 тис. грн. 20 травня її звільнили з посади, а 22 липня оголосили підозру. Суд відправив Герус під нічний домашній арешт до 22 вересня 2024 року та наклав арешт на знайдені у неї гроша та на її автомобіль Toyota Auris.

Слідство триває, правоохоронці перевіряють причетність інших підприємців до можливої корупційної схеми. За попередніми даними, до справи можуть бути причетні ще близько десяти приватних підприємців.

За даними аналітичної системи YouControl, підприємиця Ірина Баландюх, яка отримувала підряди від відділу освіти, працює як ФОП з 2007 року. Підприємиця зареєстрована у Львові за такою ж адресою, що і 69-річна ФОП Марія Курило, яка уклала з відділом освіти Шевченківського та Залізничного районів 34 угоди з 4,6 млн грн.