Депутати Львова дозволили взяти 9 млн кредиту на купівлю нових сміттєвозів

За ці гроші "Львівспецкомунтранс" придбає два нові авто та енергозберігаюче обладнання

У вівторок, 30 липня, депутати Львівської міської ради дозволили підприємству "Львівспецкомунтранс" взяти кредит на 9 мільйонів гривень. Ці гроші використають для закупівлі нових сміттєвозів та генераторів. Рішення підтримали 33 депутати.

Кредит планують виплачувати 5 років

"Львівспецкомунтранс" планує придбати нові сміттєвози різних типів, вантажівки та обладнання для виробництва і зберігання електроенергії. Це допоможе модернізувати автопарк підприємства, замінивши старі машини на нові, ефективніші. За словами директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Ореста Тимчишина пояснив, що на балансі підприємства є застарілі МАЗи, які споживають багато палива, а їхній ремонт є проблематичним через старі запчастини.

Кредит візьмуть в одному з державних банків на 5 років. Відсоткова ставка становитиме 7% річних, але може бути знижена до 5%, якщо підприємство створить нові робочі місця. Додатково потрібно буде сплатити одноразову комісію у розмірі 0,5% від суми кредиту. Для отримання кредиту "Львівспецкомунтранс" повинен узгодити список обладнання для закупівлі та вибір банку з відповідними комісіями міської ради. Директор підприємства отримає повноваження підписати всі необхідні документи для оформлення кредиту.

Від трьох кредитів для комунальних підприємств відмовились

У міськраді також вирішили відмовитися від надання трьох кредитів комунальним підприємствам міста. Йдеться про 2 млн кредиту просить Львівському комунальному ремонтно-аварійному підприємству для придбання енергогенеруючого та енергозберігаючого обладнання для безперебійної роботи підприємства в опалювально-зимовий період 2024-2025 рр. За ці гроші хотіли закупити додаткові інструменти та обладнання. А також про два кредити для ЛКП "Львівсвітло". Один з них передбачає 2 млн грн на закупівлю вантажного автомобіля Renault MASTER, а інший — 150 млн грн для закупівлі енергоощадних ламп.

У міськраді вирішили, що о недоцільно переплачувати за кредит на невеликі суми, якщо є можливість фінансування з бюджету.

“Під час обговорення на бюджетній комісії досягнуто згоди, що якщо це велика сума, наприклад 60 млн грн чи 9 млн, тоді доцільно брати кредит. Якщо маленькі суми потрібні підприємствам зараз, щоб готуватися до осінньо-зимового періоду, а тут йдеться про два мільйони на кожне підприємство, то недоцільно переплачувати, якщо буде така можливість в бюджеті. Ми дійшли спільної думки, що за рахунок залишку з перевиконання бюджету можна поповнити статутні капітали”, — пояснила директор департаменту фінансової політики Вікторія Довжик.

Крім цього, на попередньому пленарному засіданні, голова бюджетної комісії Наталія Шелестак запевнила мера Львова, що у кредиті на 150 млн грн для закупівлі енергоощадних ламп нема потреби, оскільки ці витрати також можна фінансувати напряму з міського бюджету. За словами Наталії Шелестак, потрібно виділити 20 мільйонів гривень з бюджету, тоді "Львівсвітло" зможе отримати світильники вартістю 60 мільйонів гривень з відтермінуванням платежу і без відсотків. Це можливо завдяки угоді, яку комунальне підприємство уклало з німецькою компанією ще у листопаді минулого року.