• Головна
  • Новини Львова
  • Лікарі у Львові виконали унікальну операцію на аорті через проколи на стегнах пацієнта

Лікарі у Львові виконали унікальну операцію на аорті через проколи на стегнах пацієнта

Пацієнт міг будь-якої миті померти від розриву аневризми. Операція тривала 2,5 години.

У Львові судинні хірурги повели унікальну операцію на аорті пацієнта, через невеликі отвори на його стегнах. Операція тривала понад дві години. А на третій день пацієнта вже виписали з лікарні. Про це 26 липня повідомили у Першому медичному відділенні Львова.

65-річний Сергій Чубарєв зі Львова тривалий час страждав від болю у поперековому відділі хребта. Він звернувся до невролога, а той скерував пацієнта на комп’ютерну томографію. Результати обстеження показали аневризму, тобто розширення черевного відділу аорти. У будь-який момент вона могла розірватися і призвести до смерті пацієнта.

Пацієнт відмовився від операції, проведеної у звичайний спосіб

У лікарні чоловіку запропонували провести операцію у звичний спосіб – відкрито, із розрізом черевної порожнини. Але чоловік відмовився. Тоді його скерували до Лікарні Святого Луки, хірурги якої вже мали досвід проведення ендоваскулярних операцій.

“Під час таких втручань вхід в судини відбувається через мінідоступи на стегнах. Цей сучасний метод є найменш травматичним і значно пришвидшує процес відновлення пацієнта. До того ж у пана Сергія була супутня патологія коронарних артерій і він вже переніс операцію зі стентування цих судин. Тож відкрите втручання в його стані було небажаним”, — йдеться у повідомленні Першого медичного об’єднання Львова.

В аорту ввели ендопротез

Операція тривала 2,5 години. Судинні хірурги успішно виконали ендопротезування черевного відділу аорти з клубовими артеріями. Вони завели стент-систему через два мінідоступи в стегнах. І таким чином встановили стент-графт, тобто ендопротез, всередину аорти.

“Це працює так: пристрій фактично замінює собою судину в розширеній ділянці та повністю виключає аневризму із загального кровотоку і відповідно – унеможливлює її розрив”, - розповіли медики.

На третій день пацієнта вже виписали з лікарні

“Якби ми проводили операцію відкрито, то пацієнта на третій день тільки з реанімації переводили б в палату. А так на третю добу він вже був виписаний. Взагалі, така операція рідко проводиться в Україні через свою складність та вартість. І небагато центрів можуть її виконати”, – розповів заступник медичного директора з ангіографічної роботи Першого медоб’єднання Львова Олександр Голуб. Таку операцію у Першому медоб’єднання Львова виконали втретє.

Нагадаємо, раніше львівські лікарі врятували 71-річну майстриню спорту, в якої відмерли дві третини кишківника.