СБУ затримала соратника скандального львівського провокатора Остапа Стахіва

Жан Новосельцев закликав до збройного спротиву ТЦК і зливав дані українських військових

Служба безпеки України затримала блогера Жана Новосельцева та його спільників, які закликали до збройного спротиву мобілізації. Він є близьким соратником відомого львівського провокатора Остапа Стахіва. Про затримання повідомила пресслужба СБУ, 23 липня.

База даних про військових і правоохоронців

За даними слідства, учасники закликали до збройного спротиву співробітникам ТЦК та правоохоронних органів, а також поширювали фейки про українських захисників. Затримання і обшуки відбувалися у Київській, Одеській, Харківській та Закарпатській областях. Одним з організаторів злочинної групи був Жан Новосельцев, який, до слова. у 2015 році виступав на російському пропагандистському телеканалі “Россия 24”. До інформаційно-підривної діяльності на користь Росії він залучив ще сімох спільників. Серед них — псевдоексперти, адміністратори інтернет-спільнот та фахівці з відеомонтажу.

Остап Стахів і Жан Новосельцев

Для масового розгону провокативного контенту зловмисники створили власну мережу каналів та сторінок в Ютубі, Телеграмі та Фейсбуці із загальною аудиторією понад 600 тис. користувачів. На цих інтернет-ресурсах фігуранти проводили стріми та публікували дописи з відеосюжетами, в яких інструктували щодо силових методів ухилення від призову. Також вони створили сайт, де «зливали» персональні дані українських військових, насамперед представників ТЦК та правоохоронців. Для прикриття підривної діяльності учасники угруповання видавали себе за журналістів, використовуючи посвідчення незареєстрованих видань” — йдеться в повідомленні СБУ

Наразі СБУ затримала двох організаторів. Слідчі повідомили їм про підозру за статтею про перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань. Крім того, за цією ж статтею кваліфіковано злочинні дії ще двох псевдоекспертів вказаного угруповання підконтрольної інтернет-мережі. Наразі вирішується питання щодо повідомлення про підозру всім іншим фігурантам. Триває розслідування. Зловмисникам загрожує до восьми років тюрми.