Міські депутати не підтримали створення у Львові нового медуніверситету

Депутати зауважили, що не мають інформації про те, як саме функціонуватиме університет

На сесії Львівської міськради депутати не підтримали заснування нового медуніверситету Unbroken у Львові. Більшість депутатів зауважила, що не розуміють як саме буде функціонувати навчальний заклад. Розгляд питання перенесли на наступну сесію.

Для чого потрібен новий університет

Ухвалу про розвиток системи Unbroken, а саме про створення медуніверситету на його базі, розглянули на пленарному засіданні міськради у вівторок, 23 липня. Як зазначено в проєкті ухвали, засновником університету має виступити Перше ТМО Львова спільно з благодійним фондом “Незламні”. А потребу у новому навчальному закладі обґрунтовано зростанням потреби у висококваліфікованих вузькоспеціалізованих медиках.

Хірург та депутат міськради від “Самопомочі” Гнат Герич розповів, що університет мав би стати клінічною базою для тих людей, які здобули фах лікаря та надалі мають здобути спеціалізацію: “В цьому є найбільша проблема у нашій державі, тому що немає дуже хороших клінічних баз. Базами для такої освіти є клініки. Тобто так звані лікарні, які мають статус клінічної лікарні … Зараз на базі об’єднання є неймовірна кількість кафедр Львівського медуніверситету, але є досить складний момент. Коли в лікарню потрапляє курсант — він не має можливості виконувати певні маніпуляції чи отримувати практичні навички, тобі він є лише спостерігачем”. Відтак новостворений університет має надати студентам можливість вчитися на практиці.

Депутати вимагали більше інформації

Під час обговорення депутати міськради зауважили, що не мають достатньо інформації про майбутній університет, щоби прийняти рішення.: “Всі підтримують ідею цього університету. Але мало хто розуміє що ми створюємо. У цьому і є основне питання з попередньої сесії, над яким пішли працювати і не працювали … Нам не дали відповіді про те, які будуть кафедри, які будуть спеціальності, матеріально-технічна база, викладацький склад” — зауважив депутат від фракції “Голос”, Віталій Троць.

За словами депутатів, є кілька відкритих питань, на які вони хочуть отримати відповіді. “Перше питання: хто буде займатися розробкою стратегії і розвитку майбутнього освітньої установи: це будуть запрошені спеціалісти іноземні чи наші експерти? Хто буде викладати в майбутній установі? Друге — гроші. Який бюджет, який грант на заснування цієї установи? Хто буде виступати спонсорами, які будуть створювати університет, який фінансовий фонд майбутнього університету? Чи планується будівництво гуртожитків з укриттям? Третє — це співпраця з діючим університетом, зокрема Львівським національним медичним університетом … Питання чи не буде розірвана угода з тим університетом і в яких приміщеннях буде створений університет? Я думаю, що спочатку нам потрібно напрацювати, якісно напрацювати, а пізніше створювати університет”, — зазначив депутат від “Європейської Солідарності” Євген Кузик.

Питання перенесли на наступне засідання

Після обговорення міський голова Андрій Садовий оголосив перерву, щоби проєкт ухвали розглянула і завізувала бюджетна комісія. Після перерви міський голова заявив, що питання треба допрацювати. “Однозначно всі підтримують розвиток екосистеми Unbroken, однозначно всі підтримують створення університету, однозначно всі будуть помагати і сприяти. Але щоб врахувати всі думки, щоб врахувати всі цікаві ідеї, які є — ми це зробимо в рамках робочої групи,” — сказав Андрій Садовий. Врешті, розгляд проєкту ухвали перенесли, міський голова закликав фракції подати пропозиції щодо учасників робочої групи.