• Головна
  • Новини Львова
  • Замість 150 млн грн кредиту “Львівсвітло” отримає 20 млн грн фінансування на вуличне освітлення

Замість 150 млн грн кредиту “Львівсвітло” отримає 20 млн грн фінансування на вуличне освітлення

“Львівсвітло” просило дозвіл взяти 150 млн грн кредиту, натомість отримає менше половини суми на закупівлю ламп

У понеділок, 22 липня, на позачерговому засіданні комісії фінансів Львівської міськради депутати погодили вдруге перенести проєкт ухвал про дозвіл комунальному підприємству "Львівсвітло" взяти 150 млн грн кредиту для закупівлі енергоощадних ламп. Натомість голова комісії Наталія Шелеста дала доручення знайти в міському бюджеті на ці потреби 20 млн грн.

"Львівсвітло" отримає енергоощадні лампи на 60 млн грн

Ще 16 липня "Львівсвітло" звернулося до міськради з проханням погодити кредит у 150 мільйонів гривень на 5 років для модернізації вуличного освітлення. Мета — замінити старі натрієві лампи на нові, енергоефективні. Це допомогло б зменшити споживання електроенергії на 9 465 МВт на рік, що могло б заощадити місту близько 75 мільйонів гривень щороку.

Однак голова комісії Наталія Шелестак запропонувала інший варіант. Вона пояснила, що якщо місто знайде 20 мільйонів гривень у бюджеті, то "Львівсвітло" зможе отримати світильники вартістю 60 мільйонів гривень з відтермінуванням платежу і без відсотків. Це можливо завдяки угоді, яку комунальне підприємство уклало з німецькою компанією ще у листопаді минулого року. Постачання нових світильників на таких умовах дозволить уникнути потреби брати кредит.

“Вони подавали кредит на 150 млн, але ми проаналізували дійшли висновку, що реально потрібно 60 млн грн. Є домовленості з попереднього періоду, що якщо ми закупляємо на 60 млн грн ламп для заміни, то сплата відбувається тільки 30%. Це виходить трохи менш як 20 млн, а на 40 млн нам дають розтермінування на два роки. От в нас цього року з грудня по сьогодні вийшла економія 17 млн грн з попередньої угоди, то ми ці гроші їм віддаємо, і на наступний рік ще віддамо — виходить, що ми з економії перекриваємо все, і нам не треба брати кредит”, — пояснила Наталія Шелестак.

Нагадаємо, "Львівсвітло" встановить дахову сонячну електростанцію для забезпечення безперебійної роботи своїх диспетчерських служб. Її облаштують на вул. Лінкольна, 8. Також додамо, що у травні Львівська міськрада додатково спрямувала понад 100 мільйонів гривень на діяльність ЛКП “Львівсвітло”.