Львівські хірурги успішно прооперували 17-річну дівчину з рідкісною патологією

Кіста урахуса зустрічається лише в 1% новонароджених

17-річна Марія звернулась до лікарів через гнійні виділення та біль в області пупка. Медики виявили у неї рідкісну вроджену ваду, яка зустрічається лише в 1% немовлят. Дівчині зробили операцію, і вже на другий день після втручання вона змогла покинути лікарню, повідомила пресслужба Центру дитячої медицини лікарні “Охматдит” у понеділок, 22 червня.

Не відчувала симптомів до 17 років

Як розповіли лікарі, до 17 років Марія не відчувала жодних симптомів, пов’язаних із патологією. Як тільки помітила гнійні виділення з пупка та біль районі живота, дівчина одразу звернулась до медиків за допомогою. Після обстеження лікарі виявили у пацієнтки рідкісну патологію — кісту урахуса.

До слова, урахус — це трубчаста структура, яка з’єднує пуповину ембріона з сечовим міхуром. Після народження дитини урахус зазвичай скорочується до невеличкої зав’язки. Приблизно в 1% новонароджених в сечовій протоці може утворюватися замкнена порожнина — кіста, — наповнена серозною рідиною.

“Пацієнтці ми спочатку призначили консервативне лікування, щоб ліквідувати запальний процес. Після цього, у “холодному” періоді, видалили кісту. Дівчинку виписали на другу добу після операції й на контрольному огляді через місяць вона почувала себе задовільно", — розповів завідувач операційно-ендоскопічного відділення Олег Содома.

Лікарі також додали, що скринінг на схожі патології новонародженим не проводять саме через їхню надзвичайну рідкість. Часто ці вади ніяк не проявляються, тож їх виявляють або випадково, або не виявляють зовсім. Оперують такі патології лише тоді, коли вони спричиняють пацієнтам дискомфорт.